DES DE TUIXENT ALS PLANELLS DEL SASTRÓ
Accés fins al punt d’inici de l’excursió: Des de La Seu d’Urgell i Solsona per la carretera C-462; des de Berga i Solsona per la carretera C-563.
Punt de sortida / Punt d’arribada: Tuixent
Temps: 2.15 h
Distància: 5,0 km
Desnivell: 125 m
Altitud màxima: 1.300 m
Època: Per trobar les plantes en el seu auge de floració, la millor època per a fer el camí és des del maig fins a principi de setembre.
Cartografia: Serra del Cadí Pedraforca. Parc Natural del Cadí-Moixeró. 1:25.000. Editorial Alpina.
Observacions: El camí es troba dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró i s’endinsa a la vall de Mola. Orientada a llevant, amb el riu al mig, i un sòl principalment calcari, és un bon lloc per trobar-hi un gran ventall de plantes medicinals. A Tuixent no deixeu de visitar el Museu de les Trementinaires —inaugurat l’any 1998—, el Centre d’Interpretació de Flora i el Jardí Botànic de les Trementinaires.
Tot és a l’entrada del poble.
Dificultat física segons el mètode SENDIF:
00.00 Tuixent, 1.225 m. Als peus del poble hi ha un pal senyalitzador del Camí dels Bons Homes. Seguim la direcció del Coll de Port GR-7 (4 km) i Gósol GR-150 (11,2 km). Passem per sota del Col·legi d’Educació Infantil i Primària de Tuixent i caminem durant 1 km per la carretera d’arribada al poble, la C-462, en direcció a Sant Llorenç de Morunys, Port del Comte i pista de Tuixent-La Vansa. Passem de llarg, a la dreta, la carretera que va a Gósol, Sorribes de la Vansa i la Seu d’Urgell.
00.20 Després del Km 49, i abans de passar el pont de Regatell, en un revolt tancat abandonem la carretera i girem a l’esquerra per una pista amb una tanca de ferro. Gran torre elèctrica i plafó de la Ruta de les Plantes Medicinals, que s’inicia en aquest punt. A partir d’ara anem trobant petits rètols interpretatius de les plantes que es troben a costat i costat de la pista. De cadascuna en surt la il·lustració, el nom popular, el nom científic i els seus usos medicinals en català, castellà, anglès i francès. En trobem unes seixanta de senyalitzades: donzell, agrella, noguera, gavarrera, malrubí, hisop, tàrrec de prat, arç blanc, esbarzer, escabiosa, herba de cop, sàlvia, aranyoner, boixerola, ginestell, orenga, espígol, gerdera… El camí remunta la vall del riu Mola, que baixa a la nostra dreta. Al principi coincideix amb unes grans torres elèctriques. És gairebé pla, tot i que guanya una mica de cota. Abunda el pi i el boix, tot i que també creixen alguns arbres de ribera. D’aquest pi roig és d’on es treia la trementina. Es passen algunes tanques de bestiar i trobem alguna bifurcació, però les marques del GR indiquen per on cal caminar i, a més, es troben tants plafons interpretatius que és impossible desviar-se.
00.55 Pont sobre el riu. A l’altra banda, ruïnes d’un molí de guix. Seguim pista amunt.
01.15 Àrea Recreativa dels Planells del Sastró: font, bancs i taules de pedra, barbacoa i plafons interpretatius del Parc Natural Cadí-Moixeró. Segons llegim, a la zona podem veure aus com la mallerenga carbonera, el trencapinyes, les cueretes, el pinsà comú, el raspinell, els reietons, el pica-soques blau, els mosquiters o el gall fer. Pel que fa als mamífers, hi ha guineu, porc senglar, cabirol, esquirol, fagina, llebre, geneta… Als Planells del Sastró també s’hi ha plantat un arborètum. És un recorregut circular de 600 m de longitud que permet conèixer el bosc de ribera, el bosc de solell i el bosc d’obaga.
La tornada la farem pel mateix camí de la pujada. El temps total estimat del recorregut (2.15 h) inclou un pas tranquil i parades en els paratges més significatius.
Opció per allargar el recorregut
La tornada es fa pel mateix camí, però si es tenen ganes de caminar, es pot tornar per la pista que passa per sobre dels Planells del Sastró. Si la seguíssim cap a l’esquerra ens portaria a Gósol pel coll de Mola. Nosaltres girem a la dreta, pista avall, i fem marrada per dins de la pineda fins arribar a la carretera que, cap a la dreta i amunt, ens tornarà a Tuixent. En aquest cas el temps total de l’itinerari serà de 2 h, 7,7 km i 169 m de desnivell.
El camí des de Tuixent als Planells del Sastró és un dels escollits per l’exposició itinerant HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs en la qual es relacionen relats d’escriptors amb els camins on té lloc la trama.
El relat és d’en David Martí i s’ha extret del llibre Les dones sàvies de la muntanya. Hi trobarem les trementinaires, també conegudes per les tuixentes, ja que moltes procedien de Tuixent. Els voltants d’aquest poble proveïen aquelles dones de les herbes remeieres que després venien arreu de Catalunya. És un luxe que avui puguem seguir un d’aquests antics camins i, gràcies a més de 60 plafons, reconèixer les herbes que recol·lectaven, assecaven, trituraven i desaven en coixineres, així com les seves propietats. Precisament per aquest camí, si el seguíssim, arribaríem a Gósol pel coll de Mola.
A la història les trementinaires de Tuixent, com cada any quan arriba el fred, abandonen el seu poble per recórrer durant uns mesos els pobles i els masos de les terres més baixes i vendre-hi herbes i trementina. És la primera vegada que la Sofia acompanya la seva àvia i la imita en tot: als carrers de Gósol crida al veïnat perquè se sàpiga que han arribat; a dalt del castell escolta la llegenda d’un enamorament que va acabar en tragèdia; al bosc fan un ritual al voltant d’un faig gegant…