Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la setena edició celebrant-se, de nou, a les 11 comarques que integren la marca turística Pirineus (les comarques considerades de muntanya més l’Alt Empordà). Seran 12 esdeveniments programats de maig a octubre, habitualment els caps de setmana.
El director general de Polítiques de Muntanya, Jesús Fierro, i el director de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta, els han presentat aquest dimecres 4 de maig en un acte que ha tingut lloc al Mirador de Beranui (Vall Fosca, Pallars Jussà). També hi ha assistit l’alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau; el director del patronat de turisme Ara Lleida i representant de la marca Turística Pirineus de l’Agència Catalana de Turisme, Juli Alegre; el vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Martí Cardona; el diputat provincial Antoni Navinés, i el delegat del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez.
La presentació ha estat dinamitzada pel periodista de TV3 Artur Peguera i ha inclòs una caminada guiada fins al mirador de Beranui, conduïda per un dels guies del Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus, Albert Cereza, de l’empresa Salvatgines.
Per ordre cronològic, els esdeveniments programats són el Festival Camina el Berguedà (14-15 de maig), Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà (20-22 de maig), el Garrotxa Volcanic Walking (3-6 de juny), el Cerdanya Happy Walking (9-12 de juny), el Festival Camina Pirineus Alt Urgell (17-19 de juny), el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (7-10 de juliol), el Val d’Aran Walking & Summit Festival (25-31 de juliol), el Festival de Senderisme del Solsonès (17-18 de setembre), l’Alt Empordà Sea Walking (23-25 de setembre), el Ripollès Discovery Walking (30 de setembre-2 d’octubre), el Vall de Boí Trek Festival (8-9 d’octubre) i el Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu (21-23 d’octubre).
El director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Jesús Fierro, ha definit els Festivals com “un projecte aglutinador d’iniciatives territorials, que posiciona l’activitat, el senderisme, amb un sector professional, els guies intèrprets locals, on tots el públics són benvinguts i el producte local aporta un valor afegit”. Es tracta, ha afegit, “d’una combinació perfecta per descobrir el territori pirinenc, amb uns guies professionals que ens faran sentir privilegiats”.
“Aquest projecte encaixa perfectament amb l’impuls que des de la Vicepresidència es vol donar a la mobilitat lenta”, ha explicat, per afegir que “en breu es dotarà les comarques de muntanya d’una consignació pressupostària per al manteniment de la xarxa de senders”.
La principal novetat d’enguany serà el passaport dels festivals, que pretén animar els visitants a assistir a més d’un esdeveniment. Per això, es farà un sorteig d’un GPS, una motxilla tècnica i uns bastons telescòpics entre les persones que participin en més d’un festival. Per demostrar-ho, hauran d’enganxar l’adhesiu de cada festival en un passaport, que serà el tríptic informatiu. Com més adhesius s’enganxin, més oportunitats de guanyar algun dels tres premis.
Descoberta del patrimoni pirinenc
Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals a càrrec de guies locals i també activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada festival, incloent-hi espais naturals d’alt valor, com ara 6 parcs naturals i l’únic parc nacional de Catalunya.
Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats. Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. A més de les rutes a peu, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades. Així mateix, permeten posar en valor i donar a conèixer la feina dels guies locals.
En aquest sentit, el director de l’IDAPA, Pere Porta, ha valorat que, “impulsats per la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, els Festivals pretenen potenciar el senderisme i el guiatge com a sectors econòmics que ofereixen oportunitats per al desenvolupament, i ajudar a reconèixer i consolidar la professió de guia als Pirineus.”
A la primera edició dels festivals, celebrada l’any 2016, quatre territoris pirinencs van organitzar aquests esdeveniments, en què van participar un total de 600 persones. El número de visitants ha anat en augment fins el màxim de 2.317 que es va assolir el 2019, quan es van oferir 11 festivals. Des de llavors, i tot i la pandèmia, la xifra de participants anuals se situa al voltant de les 2.000 persones.
“Aquesta setena edició dels Festivals pretén superar el 70% d’ocupació de les activitats guiades i els 2.000 visitants assolits l’any anterior”, ha anunciat Porta.
Els Festivals de Senderisme tenen lloc a l’aire lliure i afavoreixen l’activitat física a la natura, una opció de lleure que es va demostrar molt demandada per la ciutadania aquests darrers anys, marcats per la pandèmia de la COVID. També és una oportunitat per conèixer el patrimoni històric, cultural i gastronòmic de les comarques pirinenques i recolzar el seu teixit econòmic de petits productors.
Un producte amb marca territorial
L’IDAPA, a través de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, és l’organisme públic, dependent del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els parcs naturals del territori.
L’IDAPA forma part del Programa Pirineus, una iniciativa de treball conjunt liderada per l’Agència Catalana de Turisme (ACT) del Departament d’Empresa i Treball i formada també pel Consell General d’Aran, la Diputació de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida (Ara Lleida) i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Aquest programa té per objectiu la promoció de la Marca Turística Pirineus.
L’ACT treballa per posicionar els atractius turístics que té Catalunya i, per això, a través de diferents projectes, com ara el Programa Pirineus i la marca Senderisme a Catalunya, es pretén donar a conèixer tots els recursos que fan que el potencial turístic català sigui un actiu molt positiu per a l’economia del país.
Per aquest motiu, des de l’ACT celebren l’organització de festivals a les 11 comarques que conformen la marca Pirineus perquè aquest fet aporta un gran valor afegit. “A Catalunya tenim la sort de comptar amb l’atractiu dels Pirineus, un territori únic i transversal que té un gran potencial, ja que ofereix una gran diversitat d’experiències”, ha posat en valor el director del Patronat de Turisme Ara Lleida i representant de la Marca Pirineus, Juli Alegre.
L’ACT treballa per posicionar els atractius turístics que té Catalunya i, per això, a través de diferents projectes, com ara el Programa Pirineus i la marca Senderisme a Catalunya, es pretén donar a conèixer tots els recursos que fan que el potencial turístic català sigui un actiu molt positiu per a l’economia del país. “Els Festivals de Senderisme dels Pirineus són un bon exemple d’iniciativa que conjuga el descobriment dels encants que ofereix aquesta part del nostre territori amb la dinamització del teixit econòmic local”, afirma Alegre.