Es presenta un decàleg de bones pràctiques ramaderes per a la conservació dels camins pirinencs

L’activitat ramadera ha estat, és i hauria de seguir sent un agent clau en la configuració i el manteniment del paisatge pirinenc. Des de la perspectiva social, ambiental i cultural, la ramaderia extensiva de muntanya aporta nombrosos serveis a la societat pirinenca i al conjunt de la població catalana. Malgrat els beneficis que aporta, algunes pràctiques del sector ramader podrien millorar per garantir una adequada conservació dels camins.

En aquest context, des de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran s’ha elaborat un decàleg de bones pràctiques ramaderes per a la conservació dels camins pirinencs. Aquest conjunt de mesures i solucions alternatives van dirigides, amb voluntat constructiva, als i les professionals del sector ramader de l’Alt Pirineu i Aran. Així mateix, també es convida als ajuntaments i altres ens locals a incorporar aquestes mesures en la normativa municipal relacionada amb els camins i la gestió dels residus.

El decàleg s’ha elaborat amb les aportacions dels propis membres de la Taula, però també amb propostes de representants de ramaders i ramaderes de l’Alt Pirineu i Aran. Es tracta d’un document breu, de 8 pàgines, que proposa un total de 10 bones pràctiques i que inclou exemples visuals d’aquestes solucions així com de les pràctiques a millorar.

Aquest document es va presentar el passat 18 de juny mitjançant una sessió en línia que va comptar amb la participació de Marc Garriga, director del Parc Natural de l’Alt Pirineu i un dels impulsors del decàleg, Martí Orriols, gerent de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI), i Núria Fontanet, coordinadora territorial a l’Alt Pirineu i Aran del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El decàleg es pot descarregar en aquest enllaç i també està disponible la presentació exposada durant la sessió, on s’expliquen els objectius del document i el seu procés d’elaboració. Les 10 bones pràctiques proposades són:

  1. Els tancaments dels prats, a dins de les finques
  2. Materials, alçades i acabats dels tancaments
  3. Conservem els murs de pedra seca de doble cara dels camins
  4. Recuperem tècniques tradicionals per delimitar pastures
  5. Portes més integrades en el paisatge
  6. Abeuradors tradicionals o ben revestits
  7. Un bon drenatge de pastures i prats
  8. “Mangueres” menys visibles
  9. Minimitzem i retirem els residus
  10. Senyalitzem correctament

En el document complet del decàleg es detallen cadascuna d’aquestes 10 bones pràctiques.

Comparteix

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram