Taula d'Habitatge

Què és la Taula d’Habitatge de l’Alt Pirineu i Aran?

La Taula d’habitatge de l’Alt Pirineu i Aran és un òrgan permanent público-privat amb representació d’agents de les 6 comarques alt pirinenques. Es reuneix de manera periòdica i s’estructura en una assemblea general i en quatre grups de treball.

Actualment els quatre grups de treball responen als quatre eixos estratègics que es van prioritzar per part dels/les propis membres de la Taula. Aquests són:

  • Eix 1. Informació sobre l’ús i l’estat del parc d’habitatges

    Objectiu: Ampliar la informació objectiva sobre la situació del parc d’habitatges als municipis alt pirinencs per tal de poder facilitar actuacions i polítiques que s’ajustin a les necessitats reals dels seus nuclis.

  • Eix 2. Ampliació del parc d’habitatge públic

    Objectiu: Vetllar garantir una oferta d’habitatge de titularitat pública i per a ús d’habitatge permanent als nuclis alt pirinencs, a preus assequibles i que quedi al marge de les dinàmiques del mercat.

  • Eix 3. Incentivació de l’oferta de lloguer permanent assequible i estable enfront altres usos de l’habitatge (com ara els HUTS i els habitatges buits)

    Objectiu: Incrementar l’oferta d’habitatge assequible i estable en règim de lloguer permanent a les comarques alt pirinenques, potenciant l’activació i conversió d’habitatges buits o HUTS en habitatges permanents, o vetllar per la convivència d’aquesta pràctica amb l’accés a l’habitatge assequible i de caràcter permanent als nuclis.

  • Eix 4. Impuls de fórmules alternatives d’accés a l’habitatge

    Objectiu: Incentivar i donar suport a la creació i consolidació de models alternatius d’accés a l’habitatge al territori, com les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, com la masoveria urbana, entre d’altres.


Objectius

Objectiu general:

Fer front al repte de l’accés a l’habitatge a l’Alt Pirineu i Aran a partir de la coordinació i la cooperació entre agents clau del territori.

Objectius específics: 

  • Abordar l’àmbit de l’habitatge des d’una visió social i, concretament, de desenvolupament local, posant les persones al centre de les estratègies.
  • Identificar mancances i/o possibles línies de treball viables per facilitar l’accés a l’habitatge als municipis alt pirinencs.
  • Generar espais de transferència de coneixement i compartir estratègies de bones pràctiques que funcionen al territori i que poden ser replicables.
  • Cooperar entre agents públics i privats, i de diversos nivells administratius per a resoldre problemàtiques comunes en l’àmbit de l’habitatge.
  • Aprendre d’altres territoris amb particularitats semblants i cercar la replicabilitat dels projectes que es duguin a terme.
  • Esdevenir l’espai de referència de col·laboració i d’establiment de sinèrgies entre els diferents agents per donar una resposta al context i les necessitats tant del moment.
  • Impulsar actuacions i recursos concrets que tinguin l’objectiu de facilitar l’accés a l’habitatge als municipis alt pirinencs.


Contextualització i antecedents

L’Alt Pirineu i Aran compta amb realitats molt diverses però en general viu una situació de fragilitat demogràfica. Davant d’aquesta, l’accés a l’habitatge es situa com a factor clau per a fer front al repte poblacional. La fixació de població és important perquè condiciona el desenvolupament i el futur del territori en qüestió.

Cada vegada es fa més palesa la dificultat d’accés a l’habitatge a les comarques alt pirinenques. Algunes de les causes d’aquesta manca d’oferta per a les persones que habiten aquests territoris són compartides a tot el territori i altres s’accentuen a determinades àrees. L’elevada presència d’habitatges buits, la necessitat de rehabilitació dels immobles o la pressió de segones residències o habitatges d’ús turístic en són algunes exemples.

Aquesta situació comporta que nombroses poblacions del territori pateixin processos de gentrificació i l’accés a un habitatge digne i assequible es converteixi en un repte.

Davant d’aquesta situació, durant l’any 2020 l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) va impulsar un grup de treball que unia persones tècniques de les 6 comarques alt pirinenques per tal d’intentar abordar de manera conjunta aquest repte. En aquesta fase, s’havien començat a organitzar unes “Jornades per habitar el Pirineu”, que no es van poder celebrar degut a la situació de pandèmia, i es va elaborar un Estudi de la percepció dels ens locals de l’Alt Pirineu i Aran sobre l’accés a l’habitatge.

En l’Estudi, el 90% dels municipis participants manifestaven que “l’accés a l’habitatge és un del problemes importants i prioritaris que ha d’afrontar i que per a la seva resolució es fa necessari l’establiment de línies de treball adaptades a la realitat de muntanya”.

Per tots aquests motius, des de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, l’any 2021 es va començar a treballar per ampliar el grup de treball tècnic amb l’objectiu que esdevingués la Taula d’habitatge de l’Alt Pirineu i Aran, aplegant també agents polítics, entitats socials i representants del sector privat de les 6 comarques.

NOTÍCIES DEL SECTOR