La Taula de Camins i l’IDAPA impulsaran la professió de guies i la col·laboració amb el Departament de Salut

Després d’una gira per diverses comarques pirinenques, la primera sessió plenària de 2019 de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran (l’òrgan consultiu i participatiu de l’IDAPA en aquesta matèria) va tenir lloc, novament, a Sort, a l’Oficina Comarcal de Turisme. Com és habitual, aquesta primera sessió de l’any va servir per presentar el Pla d’accions que l’IDAPA pretén executar al llarg d’aquest 2019 amb la col·laboració dels membres de la Taula.

Concretament, per a aquest 2019, es proposen 12 accions estructurades en tres àmbits temàtics definits per l’Estratègia 2020 de la Taula (aprovada al març de 2017): 1) els camins; 2) el caminar; i 3) senderisme i guiatge.

CAMINS: FORMACIÓ, HISTÒRIA I SENYALITZACIÓ TEMÀTICA
En l’àmbit dels camins, se seguiran tramitant, com cada any, les subvencions de l’IDAPA als consells comarcals per al manteniment de camins. Així  mateix, es constituirà un grup de treball que generi propostes específiques de formació en l’àmbit del manteniment de camins.

D’altra banda, durant l’any s’aniran tancant accions de senyalització iniciades el 2018. Se seguirà amb el procés de comprovació i instal·lació de senyals de cobertura garantida del 112, s’instal·laran nous senyals per garantir el respecte vers l’activitat ramadera i s’elaborarà un mapa amb Instamaps on s’introduiran els senyals d’aquests dos àmbits establerts al territori. També es distribuiran les guies en paper de l’edició revisada del mètode SENDIF.

CAMINAR: COL·LABORACIONS AMB EL DEPARTAMENT DE SALUT
En l’àmbit del caminar, el protagonisme serà per a la salut. D’entrada, aquest 2019 s’editarà i es distribuirà la guia “A la muntanya, amb seguretat i respecte”, redactada l’any passat en el marc del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP) i, en concret, de la Comissió d’accidentalitat a muntanya (liderada per IDAPA).

A l’habitual “espai del Convidat” d’aquestes sessions de la Taula de Camins, van participar en aquesta ocasió dues representants del Departament de Salut: Mercè Bieto, subdirectora regional a Lleida i Alt Pirineu i Aran de la Secretaria de Salut Pública, i Teresa Hernandez, cap de Servei de Promoció de la Salut. Durant el debat posterior a les seves intervencions, es van proposar col·laboracions entre la Secretaria de Salut Pública i la Taula de Camins, com ara la incorporació de noves rutes saludables al voltant de nuclis pirinencs i de nous actius de salut, o bé l’establiment d’activitats de marxa nòrdica vinculades als CAP pirinencs.

SENDERISME I GUIATGE: IMPULS A LA PROFESSIÓ DEL GUIES
Preparats els materials al llarg del 2018, el proper mes de juny juny es preveu llançar la campanya “A la muntanya, deixa’t guiar”, que constarà de diversos vídeos d’activitats guiades, un tríptic (editat en català, castellà i aranès) que recull fins a 10 motius per pagar per un guiatge, i un microsite amb el vídeos, els tríptics i un directori de guies de l’Alt Pirineu i Aran. Precisament, l’elaboració d’aquest directori en línia serà una de les accions previstes per a aquest 2019.

També amb la voluntat de seguir enfortint la professió de guies i les empreses de guiatges, es preveu organitzar durant el mes de juny una jornada professional adreçada als guies i altres agents turístics, en aquest cas amb la col·laboració del Departament de Treball i el seu programa Aracoop.

Finalment, per quart any consecutiu, l’IDAPA continua assumint les accions de coordinació, comunicació i promoció conjunta del Festivals de Senderisme dels Pirineus, que enguany ja seran 11. En l’edició d’enguany destaquen l’expansió cap als Pirineus orientals i l’expansió temporal cap a la tardor, així com l’impuls d’una nova imatge gràfica conjunta materialitzada en un logotip, un web i perfils propis a Facebook, Instagram i Twitter.

NOUS ÀMBITS A EXPLORAR: BICICLETES, POSICIONAMENTS I RETORN DEL TURISME
L’Estratègia 2017-2020 de la Taula de Camins proposava ampliar l’àmbit d’actuació a altres activitats respectuoses amb el medi que utilitzen els camins. Una d’aquestes és el sector de les bicicletes. Per contextualitzar-lo, Jordi Gavaldà, del Conselh Generau d’Aran, va fer una breu presentació de les tipologies de bicicleta (de carretera, de muntanya o les cada vegada més freqüents e-bikes) i de les modalitats (Trail o Cross Country, Enduro, descens, etc.).

En el marc del debat posterior, les intervencions van posar de relleu que en els darrers temps han augmentat els conflictes d’usos entre ciclistes i caminants i també que les actuacions sobre els camins per a la pràctica de la bicicleta, sovint sense autorització, no sempre respecten aquesta infraestructura. En relació als conflictes, també es va fer referència als freqüents encontres entre caminants i caçadors.

D’altra banda, es va començar a debatre si la Taula s’hauria de posicionar o no respecte afectacions d’obres sobre camins tradicionals, com en el cas recent d’un nou accés motoritzat que s’està construint al nucli d’Àrreu. De fet, la Taula de Camins ja va fer pública el desembre de 2018 una Declaració per a la recuperació, protecció i manteniment de la xarxa de camins tradicionals dels Pirineus.

En el torn final obert de paraules, Mireia Font, de l’associació Marques de Pastor, va exposar les línies mestres de la iniciativa Gratitud Pallars, que pretén oferir als senderistes diverses vies per retornar a la natura tot el que ens aporta durant la nostra estada. Per la seva part, Sílvia Coll, de l’Ajuntament de la Torre de Capdella, va plantejar una sèrie de dubtes sobre les titulacions requerides als guies i les assegurances obligatòries per desenvolupar activitats guiades en general i en el marc dels Festivals de Senderisme. Es va acordar dur a terme les consultes necessàries per respondre aquests dubtes.

UNES PINTURES QUE NO DEIXEN INDIFERENTS
Després d’un dinar a Llessuí, per la tarda els membres de la Taula van visitar l’església de Sant Víctor de Seurí (vall d’Àssua), on l’artista Santi Moix ha creat unes pintures al fresc que no deixen indiferents. La iniciativa respon a l’impuls de diverses persones i mereix ser coneguda i visitada. En breu està previst iniciar les visites regulars, que es podran contractar a través del web www.esglesiaseuri.cat.

Comparteix

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram