La Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran es reuneix a Aransa per abordar la convivència entre els diversos perfils d’usuaris dels senders

Seguint la dinàmica encetada l’any 2022, el passat 9 de novembre la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, l’òrgan consultiu i participatiu de l’IDAPA en aquesta matèria, va celebrar la seva trobada anual en un entorn singular de muntanya. Amb la participació d’una trentena de membres (entre els quals agents públics i privats), la sessió va servir per constatar el dinamisme i la bona salut d’aquest òrgan consultiu, pioner i referent pel seu compromís amb la conservació, el manteniment, la recuperació i la promoció dels camins pirinencs.

El lloc escollit per a la sessió plenària va ser l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa, on es va aprofitar per visitar la bassa de Comabella, un petit estany de muntanya que forma part del conjunt d’itineraris ecoturístics de les estacions d’esquí nòrdic de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Imma Obiols, tècnica de la Mancomunitat de Municipis per a la promoció de l’esquí nòrdic, i Jordi Dalmau, responsable d’Aubèrria i guia de natura, van acompanyar la visita i van explicar aquest projecte conjunt d’itineraris que amplien l’oferta de les estacions d’esquí nòrdic d’aquest sector pirinenc.

Els membres de la Taula de Camins coneixent el projecte d’itineraris ecoturístics de les estacions d’esquí nòrdic de l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Acabada la visita matinal sota una espessa boira, els participants van conèixer i reflexionar al voltant de dues iniciatives locals. La primera va ser l’aposta de Lles de Cerdanya per la mobilitat lenta. L’alcaldessa del municipi, Esther Castilla, i la presidenta de l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Aransa, Montserrat Gasch, van exposar els motius i els reptes de la regulació de la pista forestal que uneix El Fornell (Aransa) i el Cap del Rec (Lles), i els membres de la Taula van suggerir propostes de millora. També es va presentar l’inventari de camins municipals de Lles de Cerdanya, aprovat definitivament pel consistori, i dels pocs que existeixen a l’Alt Pirineu i Aran.

Tot seguit el responsable de l’estació, Ferran Savin, va explicar el model de Naturpark d’Aransa, que aspira a convertir l’estació d’esquí nòrdic en un centre de natura d’alta muntanya, obert més enllà de la temporada de neu, a partir d’una oferta d’activitats basada en la mobilitat lenta (lloguer d’e-bikes, rutes a cavall, itineraris a peu guiats, curses d’orientació, etc.). Els membres de la Taula van conèixer de primera mà diversos aspectes de l’estratègia empresarial i van poder plantejar suggeriments.

La presidenta de l’EMD d’Aransa, Montserrat Gasch, exposant la regulació de la pista forestal que uneix El Fornell (Aransa) i el Cap del Rec (Lles).

Accions en marxa
Després de tractar aquestes dues iniciatives locals, però que aborden problemàtiques comunes arreu de l’Alt Pirineu i Aran, va iniciar-se la sessió plenària de la Taula de Camins. Des de la Secretaria Tècnica de la Taula, i amb la col·laboració de diversos membres, es van exposar les diverses accions en marxa, que compten amb la coordinació i el finançament d’IDAPA, i que es fonamenten en els 5 àmbits d’actuació definits per l’Estratègia 2025 de la Taula de Camins:

  1. Els camins, un patrimoni a conservar, ordenar i mantenir
  2. Ús respectuós dels camins, amb una bona convivència entre usuaris
  3. Mobilitat lenta, bona per a la salut i per al planeta
  4. Cultura dels camins i el caminar
  5. Camins, turisme i desenvolupament rural

Entre les accions en marxa i les futures, destaquen uns ajuts per elaborar inventaris municipals de camins, una diagnosi sobre els beneficis i els impactes de la BTT al medi natural, un decàleg de bones pràctiques ramaderes per a la conservació dels camins, una guia sobre itineraris accessibles al medi natural, nous horitzons per al projecte “Històries i Camins”, una nova revista anual de recerca i pensament al voltant dels camins o els Festivals de Senderisme dels Pirineus, entre d’altres.

Eva Fiter, directora de l’IDAPA, va agrair l’assistència a tots els participants i va refermar l’interès d’apostar pels camins i la mobilitat lenta com un àmbit d’actuació estratègic a l’Alt Pirineu i Aran.

Comparteix

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram