S’apropa el final d’aquest 2018 i la Taula de Camins, fidel a la cita, va reunir-se el passat 15 de novembre per fer balanç de l’any. Durant la sessió, celebrada a Vielha, a la seu del Conselh Generau d’Aran, es va repassar el grau d’execució del Pla de treball d’enguany. De les 16 accions planificades, deu s’han executat totalment o parcialment i sis no s’han dut a terme, si bé es redefiniran per desplegar-les durant l’any 2019.
L’obertura de la sessió va anar a càrrec de Pau Perdices, cap de gabinet del Conselh Generau d’Aran, que va presentar els projectes europeus en què, dins de l’àmbit dels camins i els refugis, participa el govern aranès. I el tancament, previ desplaçament al poble de Casau, va tenir lloc a les instal•lacions del Centre de Lauegi d’Aran, on Jordi Gavaldà, responsable tècnic, va explicar la tasca que es fa en la prevenció dels allaus; entre d’altres aspectes, va exposar com se’n calcula el risc i tota la feina que comporta elaborar diàriament els butlletins sobre el perill d’allaus.
La sessió també va servir per donar la benvinguda a un nou membre de la Taula de Camins, Teresa Montanuy, directora de l’Equip d’Atenció Primària de Tremp. Aquesta incorporació ha de servir per aprofundir en les sinergies del binomi salut-caminar. I també es van donar a conèixer els passos preparatoris del projecte Els camins dels Pirineus, que aspira a ser cofinançat pel fons FEDER i que pretén definir les bases d’una xarxa de camins intercomarcal.
Accions executades en l’àmbit del senderisme
Aquest 2018 s’ha treballat per ampliar el mètode SENDIF, que serveix per determinar la dificultat de les rutes a peu i que es va presentar l’any 2015. Si aquella 1a edició se cenyia als itineraris d’anada i tornada, els circulars i els de baixada, la nova edició revisada, que es presentarà en les properes setmanes, permetrà calcular la dificultat de qualsevol tipus d’itinerari, siguin d’anada i tornada o circulars, o bé comencin en un punt i acabin en un de diferent (itineraris lineals o etapes d’una ruta de diversos dies).
Igualment, s’han estat elaborant els materials comunicatius que integraran una campanya de promoció, dirigida als turistes nacionals, per informar del valor afegit que aporten els guies dels Pirineus. Enguany s’han editat els vídeos curts de sis guiatges diferents per les comarques de l’Alt Pirineu i Aran i s’ha elaborat un fulletó promocional. Serà durant el 2019 quan es llençarà la campanya i es faran públics aquests materials.
També en aquest àmbit s’han dut a terme dues altres accions clau. D’una banda, la promoció conjunta de l’edició 2018 dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, de la qual es van presentar els resultats globals (més de 1.360 visitants en el conjunt dels vuit festivals). D’altra banda, els treballs tècnics necessaris per avançar en la senyalització dels punts d’emergència 112, llocs amb cobertura de mòbil garantida que seran de gran utilitat a tots els professionals i afeccionats a la muntanya.
Accions executades en l’àmbit dels camins i el caminar
En aquest àmbit, s’han recuperat les subvencions de l’IDAPA als consells comarcals per al manteniment de camins, segons va informar Pere Porta, director de l’IDAPA. També s’ha redactat un document de posicionament públic dels membres de la Taula per reivindicar la recuperació, protecció i manteniment de la xarxa de camins tradicionals dels Pirineus. Aquest manifest es farà públic en els propers dies.
En l’àmbit del caminar, s’ha iniciat una línia de treball en la que l’IDAPA vol incidir en diferents aspectes relacionats amb la salut. Un primer pas ha estat la col•laboració amb el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), que es traduirà en la redacció d’una guia de recomanacions per anar a la muntanya dirigida als anomenats prescriptors, per tal que informin i aconsellin de manera adequada als visitants amb els que entren en contacte. Per definir l’enfocament i els continguts d’aquesta guia, es va celebrar una jornada de debat durant el mes de maig.
Una darrera acció molt ben valorada pels membres de la Taula va ser el viatge d’estudis a la serra de Tramuntana, que va permetre conèixer el model de gestió dels camins i del senderisme d’aquesta zona de Mallorca, així com la tasca de diverses associacions locals. Alguns membres ja van proposar noves destinacions per a una nova edició d’aquestes estades formatives, com ara les illes Canàries o l’Algarve portuguès.