Just fa tres anys que l’IDAPA i el Departament de Territori i Sostenibilitat presentaven el mètode SENDIF. Aquesta metodologia, coproduïda en el marc de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, serveix per determinar la dificultat de les rutes a peu i informar-ne d’una manera homogènia arreu del territori pirinenc. Aquest mètode es materialitza en una guia breu de criteris, una calculadora web i unes icones que representen la dificultat i que serveixen per informar-ne a aquell perfil de senderistes menys especialitzats.
Segons el mètode, la dificultat d’un itinerari ve definida per dos components: l’esforç físic que requereix resseguir la ruta (dificultat física) i l’exigència tècnica associada a les característiques del terreny per on passa l’itinerari (dificultat tècnica). La primera dificultat es determina amb un sistema de càlcul, mentre que la segona es defineix a partir d’un ventall de situacions possibles.
Des del 2015 diverses institucions i entitats han aplicat aquest mètode i també s’han sol•licitat algunes millores. Durant l’any 2017 es van atendre algunes d’aquestes demandes. Concretament, la guia es va traduir a l’espanyol i l’aranès, i les icones de dificultat a sis idiomes (català, espanyol, aranès, anglès, francès i alemany). D’altra banda, es va crear una icona nova per informar sobre aquells itineraris que no presenten cap tipus de dificultat tècnica.
La guia i la calculadora web es revisen
La darrera demanda que restava pendent d’atendre era que el càlcul de la dificultat física, i tot el mètode en general, es pogués aplicar a tot tipus d’itineraris. La 1a edició del mètode SENDIF (any 2015) se cenyia als itineraris d’anada i tornada, els circulars i els de baixada. Ara, amb la revisió del mètode, també es pot aplicar a aquells itineraris que comencen en un punt i acaben en un de diferent (itineraris lineals o etapes d’una ruta de diversos dies).
Atendre a aquesta demanda ha comportat que aquest 2018 es revisessin dos dels productes que integren el mètode SENDIF. D’una banda, s’ha revisat la guia de criteris que explica els fonaments de la metodologia i se n’han publicat noves edicions en català, espanyol i aranès que ja estan disponibles a la pàgina web. D’altra banda, s’ha revisat la calculadora web que permet determinar la dificultat física; ara hi ha dues variants de la calculadora, una per als itineraris d’anada i tornada o circulars, i una altra per als itineraris lineals o per etapes.
El que segueix mantenint-se igual és que la informació sobre la dificultat que aporta el mètode està pensada per al públic no especialitzat, és a dir, per als senderistes esporàdics, que són els que solen informar-se sobre el grau de dificultat de les rutes. En canvi, el públic especialitzat sol guiar-se per les dades quantitatives dels itineraris (distància, desnivell, temps).