Guiar a la muntanya i al medi natural: preguntes freqüents

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) impulsa sectors productius “d’alt valor afegit” o qualitativament importants per al territori de l’Alt Pirineu i Aran. Dos d’aquests sectors, clarament relacionats entre ells, són el senderisme i l’ecoturisme, que generen llocs de treball a través de les empreses d’activitats —i agències de viatge— i, més específicament, de la professió de guies.

En el marc de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, òrgan consultiu i participatiu de l’IDAPA, i dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, que l’Institut coordina i promou, va sorgir la demanda d’aclarir l’atribució de competències en els guiatges relacionats amb el senderisme i l’ecoturisme, així com la de determinar les responsabilitats en l’organització d’activitats en el medi natural. 

Per abordar aquesta demanda, l’IDAPA va encarregar durant l’any 2019 dos informes a dos experts: un primer informe de caràcter tècnic elaborat per Meritxell Arderiu, professora de Cicles Formatius – CAR Sant Cugat del Vallès, i un segon informe de caràcter jurídic elaborat per Albert Bernadí, advocat especialista en dret administratiu, urbanisme i medi ambient, i cosignat pel també advocat Eduard Borràs.

A partir d’aquests dos informes, basats en la normativa vigent fins a l’any 2019 i validats per un grup de guies professionals durant una sessió de treball, es va decidir fer-ne un resum divulgatiu amb format de preguntes freqüents (FAQs) i respostes breus. Aquest resum de FAQs, editat per l’IDAPA, s’estructura en tres blocs:

  1. Competències, formacions i professions per fer guiatges al medi natural i a la muntanya (8 preguntes)
  2. Organització d’activitats guiades en el medi natural: responsabilitats i obligacions (4 preguntes)
  3. Aspectes operatius de les activitats guiades (5 preguntes)

El document de FAQs es va presentar públicament el passat 29 de juny (gravació de la sessió) i es pot descarregar lliurement al web de SOMPirineu.cat. La sessió de presentació, en format en línia, va comptar amb la presència dels dos experts redactors i la participació de més de 40 professionals del sector, que van destacar la utilitat i l’interès de la iniciativa, i van poder plantejar dubtes afegits.

Comparteix

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram