Celebració del Dia Internacional de les Muntanyes amb el Màster en Gestió d’Àrees de Muntanya

En commemoració del Dia Internacional de les Muntanyes, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i el Màster en Gestió d’Àrees de Muntanya, màster interuniversitari dels departaments de Geografia catalans, s’uneix un any més en la celebració global destacant la importància vital d’aquests ecosistemes. 

La col·laboració entre el Màster en Gestió d’Àrees de Muntanya i IDAPA ha estat una constant al llarg dels darrers sis anys. El finançament aportat per IDAPA permet que l’alumnat del Màster acompleixi diverses activitats presencials a zones de muntanya: el Dia internacional de les Muntanyes, pràctiques d’assignatures i tallers presencials dedicats a temàtiques com les eines de gestió de muntanya, el turisme o la gestió de riscos. Un conjunt d’activitats que permeten a l’alumnat conèixer de primera mà la realitat de les àrees de muntanya. 

Enguany el tema per al Dia Internacional de les Muntanyes, promogut per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), és “Restauració dels ecosistemes de muntanya” i pretén sensibilitzar sobre la rellevància dels ecosistemes de muntanya i demanar solucions, millors pràctiques i inversions per augmentar la capacitat de les muntanyes per adaptar-se a les amenaces diàries i els esdeveniments climàtics extrems.

La jornada d’enguany del dia de les muntanyes, que s’ha desenvolupat el dilluns 11 de desembre del 2023 al Museu de Camins de la Vall de Siarb, a Vilamur (Soriguera), ha tractat de la importància de la recuperació dels camins tradicionals per als ecosistemes de muntanya.

La trobada s’inicià a les 10.30 hores amb l’arribada de l’alumnat i professorat del Màster a l’Ajuntament de Vilamur, on van ser rebuts per Josep Lluís Piqué (regidor de l’Ajuntament de Soriguera) i Josep Castells (Delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran), que han compartit les seves perspectives sobre la importància de les muntanyes a la nostra societat.

A les 10.45 hores, Eva Fiter i Carlos Guàrdia d’IDAPA han presentat la xerrada titulada “IDAPA i els camins tradicionals”, on s’ha fet valdre la riquesa cultural i natural d’aquests elements fonamentals del nostre entorn. La jornada ha continuat de la mà d’un dels responsables del Museu de Camins, Marc Cortina, amb una visita a diverses “sales” del museu; camins on l’alumnat ha pogut conèixer diferents tipus d’actuacions per a la preservació i la millora d’aquests senders històrics.

L’última activitat del dia ha començat a les 15.30 h.  Gemma Cots, també del Museu de Camins, ha presentat l’entitat a través de la xerrada: “El Museu de Camins com a projecte de recuperació, descobriment i difusió de la xarxa de camins històrics en una vall de l’Alt Pirineu: Impacte, resultats, problemàtiques i oportunitats”.

Un conjunt d’activitats que han permès intercanviar experiències entre professionals del sector, alumnat, professorat i entitats públiques, i on s’ha destacat la importància de preservar i promoure el valor de les muntanyes i dels seus camins.

Sobre els participants en la jornada

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) és un organisme autònom de caràcter administratiu de la Generalitat de Catalunya, creat mitjançant la Llei 28/2002, de 30 de desembre, de creació de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran. La missió de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran és la d’impulsar el desenvolupament socioeconòmic integral de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Aran i la de contribuir al desplegament de les polítiques de planificació territorial de la Generalitat de Catalunya, especialment el Pla Territorial de l’Alt Pirineu i Aran.

El Màster Universitari en Gestió d’Àrees de Muntanya, de caràcter professionalitzador, és un Màster oficial que proposa la formació especialitzada de postgraduats universitaris amb capacitat d’anàlisi i de fer propostes innovadores entorn de les dinàmiques, potencialitats i problemàtiques de les àrees de muntanya. És un Màster semipresencial de 60 ECTS. La part presencial s’imparteix a Lleida entre els mesos d’octubre i gener, la resta s’imparteix en línia a través del Campus Virtual. El Màster és fruit de la col·laboració dels Departaments de Geografia de la Universitat de Lleida (coordinadora), la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili. El Màster compta amb el suport d’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran).

Comparteix

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram