La cultura i la identitat pirinenca és un dels àmbits de treball de l’IDAPA, del qual s’han impulsat i/o col·laborat en diverses accions, amb la voluntat de visibilitzar l’activitat cultural en les seves diverses manifestacions, així com el patrimoni cultural històric. Una mostra de les actuacions realitzades des d’IDAPA el darrer any i que, enguany, s’han presentat públicament o bé, ho faran aviat, són Arraitz i Obaga.
Arraitz
Es tracta d’un projecte liderat per l’aranesa Alidé Sans que té per objectiu la valorització de llengua occitana mitjançant la creació d’un espectacle musical titulat Arraitz. La cantautora aranesa ha dedicat la darrera dècada a recórrer tot el territori d’Occitània per tal de conèixer i recollir cançons de tradició oral, una tasca gens fàcil, atès que no és fàcil que la gent parli l’occità al carrer de manera espontània. L’espectacle es presentarà arreu de Catalunya amb la voluntat de difondre el coneixement d’aquesta parla i fomentar-ne l’ús entre els més joves mitjançant la música tradicional.
Obag
Es tracta d’un documental que pretén apropar l’espectador a una problemàtica actual del món rural: el despoblament. En aquest cas, centrat a la comarca de l’Alt Urgell i que cerca respostes en el món educatiu. A través d’una triangulació entre els ulls dels infants, de les mestres d’en- torns de muntanya i dels pobles on encara hi ha escola i els que ja no en tenen, ens aporta una visió del que està passant als petits municipis d’aquesta comarca. El documental planteja diferents qüestions al voltant de tres conceptes claus: escola, territorialitat i despoblament. És veritat que tenir escola assegura el futur del poble? Què aporta al territori tenir escoles obertes? Les escoles rurals estan en perill d’extinció? Quin vincle es genera entre l’alumnat i el professorat en àrees rurals i de muntanya? Què vol dir ser mestra a “la rural”? El sentiment de pertinença al poble augmenta o disminueix gràcies a l’escola? Afavoreix al despoblament o el contrari, promou un arrelament
al territori?
Entrevista a Isidre Domenjó Coll, President de l’Associació Llibre del Pirineu
En què consisteix la col·laboració entre l’Associació Llibre del Pirineu i l’IDAPA?
Des dels inicis de l’Associació, el 2010, l’IDAPA ha col·laborat estretament amb nosaltres i ho ha fet de manera molt profitosa. Gràcies al seu finançament, editem cada any per Sant Jordi un catàleg amb les novetats d’autors pirinencs i de temàtica pirinenca dels últims dotze mesos, és a dir, d’abril a abril. El catàleg, que anem mantenint cada any, s’edita en paper i també digitalment i ens permet donar visibilitat al llibre del Pirineu, és a dir, a la creació i a la producció editorial del Pirineu.
Com serà enguany el catàleg?
Inclourà un centenar de títols, dels quals la meitat són estrictament del Pirineu i, l’altra meitat, de socis (autors i editorials) de l’Associació que tenen alguna vinculació pirinenca per dir-ho així. El catàleg l’organitzem per gèneres. Hi figura l’apartat de narrativa i ficció, el d’assaig i estudis, el de natura i muntanya -que cada vegada un pes més considerable- i també el de llibre infantil i juvenil, que disposa d’un espai important.
Què en destacaries?
En destacaria que en tots els gèneres, el llibre del Pirineu ha guanyat potència, fins i tot, en poesia, un gènere literari que no té un encaix geogràfic, però que dona protagonisme als poetes pirinencs. Una de les temàtiques que ha experimentat un major creixement ha estat els treballs històrics. Tenim la sort que actualment hi ha una fornada de joves historiadors locals que estudien i divulguen les seves recerques. Les presentacions de llibres d’història han esdevingut un èxit. El fenomen és doble i tots dos es realimenten: d’una banda, hi ha historiadors que treuen llibres d’història del Pirineu i, de l’altra, lectors pirinencs que s’interessen per aquesta temàtica.
El 2020 es va iniciar una col·laboració per distribuir expositors. És així?
L’IDAPA i l’Associació Llibre del Pirineu vam impulsar la distribució d’expositors per a llibres de temàtica pirinenca a les llibreries i altres punts de venda del nostre territori. En la part superior hi apareix el text: “Llibre del Pirineu. Lectures de proximitat” i està indicat per posar-lo damunt de la taula o taulell i a l’aparador. La valoració de la iniciativa ha estat molt positiva.
Sou presents cada any a la Setmana del Llibre en Català a Barcelona…
Cada setembre els autors i editorials pirinenques, al costat de les andorranes, som presents en un estand del Govern d’Andorra. Puc avançar que enguany, a més, amb la col·laboració de l’IDAPA, hi haurà un contacontes infantil pirinenc conduït per Ivan Caro.
Fa dos anys va néixer ‘El Pirineu en tinta’. De què es tracta?
El projecte consisteix en una sèrie de ‘booktrailers’, càpsules de vídeo de promoció del patrimoni literari pirinenc. Impulsat per l’Associació Llibre del Pirineu i l’IDAPA, compta amb Toni Lombarte, com a director i realitzador, i Ivan Caro, com a guionista i presentador.
L’IDAPA també ha col·laborat en la publicació d’un parell de llibres col·lectius…
Sí, el 2015 vam publicar “La muntanya escrita”, un recull de relats curts d’autors pirinencs, i el 2022 “Els camins escrits del Pirineu”, un llibre embrancat amb l’exposició itinerant “Històries i Camins” que posa en valor la literatura, el patrimoni dels camins tradicionals i el territori. Tant en el llibre com en l’exposició hi ha tingut un paper fonamental la Núria Garcia Quera i la Taula de Camins de l’IDAPA.