El mètode SENDIF, disponible en sis idiomes

[12/06/17]

El mètode SENDIF, dissenyat per la Taula de Senderisme de l’Alt Pirineu i Aran (recentment rebatejada com a Taula de Camins, un òrgan consultiu de l’IDAPA), serveix per determinar el grau de dificultat dels itineraris a peu. Aquest mètode es materialitza en una guia breu de criteris i en unes icones que representen la dificultat i que serveixen per informar a aquell perfil de senderistes menys especialitzats.

Segons el mètode, la dificultat d’un itinerari ve definida per dos components: l’esforç físic que requereix resseguir la ruta (dificultat física) i l’exigència tècnica associada a les característiques del terreny per on passa l’itinerari (dificultat tècnica). La primera dificultat es determina amb un sistema de càlcul, mentre que la segona es defineix a partir d’un ventall de situacions possibles.

Durant els dos seminaris formatius del mètode SENDIF duts a terme el juny de 2016, diversos participants van demanar si es podien traduir les icones als idiomes propis de l’Alt Pirineu i Aran i als dels països d’on procedeixen la major part de turistes estrangers. L’IDAPA va assumir aquesta petició i ara en presenta els resultats.

La guia en tres idiomes, les icones en sis
La guia explicativa del mètode s’ha traduït a l’espanyol i a l’aranès. En el segon cas, s’ha comptat amb la col·laboració del Conselh Generau d’Aran.

Les icones que serveixen per representar els diferents graus de dificultat física i les diverses situacions que comporten dificultat tècnica estan disponibles ara en sis idiomes: català, espanyol, aranès, anglès, francès i alemany. Aquestes icones, disponibles en diverses variants (amb o sense descriptor) i en diversos formats (JPG, PNG i EPS), es poden descarregar des de la pàgina web del mètode.

Una nova icona vinculada a la dificultat tècnica
Una altra novetat del mètode, també sol·licitada per alguns dels seus usuaris, està relacionada amb les icones de la dificultat tècnica. Aquest tipus de dificultat es descriu amb alguna de les set icones corresponents a set possibles casuístiques que generen complicacions tècniques. Alguns itineraris, però, no presenten cap d’aquestes set situacions i per poder-ho indicar s’ha dissenyat una icona per informar que no existeix cap tipus de dificultat tècnica.

Un nou espai per saber qui utilitza el mètode
Amb aquests nous idiomes, l’IDAPA espera que s’estengui encara més l’ús del mètode. Precisament, per saber quins organismes, empreses o entitats fan servir d’aquesta metodologia, i com l’utilitzen, s’ha habilitat un petit espai web informatiu.

Des d’aquest nou espai, i a través d’un formulari senzill, també es pot informar a l’IDAPA si alguna nova entitat o organisme adopta el mètode en algun dels seus materials turístics sobre senderisme.

En definitiva, aquestes noves prestacions del mètode SENDIF contribuiran a facilitar-ne l’ús i a arribar a un públic encara més ampli.

Comparteix

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram