- Són esdeveniments d’entre dos i set dies de durada que ofereixen a un públic ampli rutes guiades a peu per conèixer el territori, amb activitats culturals i gastronòmiques complementàries.
- Enguany s’han programat 12 festivals a 10 comarques, de maig a octubre, fora dels mesos de més afluència de visitants, amb la voluntat de desestacionalitzar el turisme
Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la novena edició a 10 comarques de la marca turística Pirineus, amb 12 esdeveniments programats de maig a octubre —amb un parèntesi a l’agost—, habitualment els caps de setmana. Ofereixen a un públic ampli rutes guiades a peu per conèixer el territori, amb activitats culturals i gastronòmiques complementàries, i tenen lloc fora dels mesos de més afluència de visitants al Pirineu, amb la voluntat de desestacionalitzar el turisme.
Per ordre cronològic, els esdeveniments programats són Lo Festival de
Senderisme de la Conca Dellà (17-19 de maig); el Garrotxa Volcanic Walking (24-26 de maig); el CAMIN_art del Pont de Suert (24-26 de maig); el Cerdanya Happy Walking (6-9 de juny); el Festival Camina Pirineus Alt Urgell (14-16 de juny); el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (4-7 de juliol); el Festival Camina el Berguedà (6-7 de juliol); el Festival de Senderisme del Solsonès (14-15 de setembre); l’Alt Empordà Sea Walking (20-23 de setembre); el Ripollès Discovery Walking (4-6 d’octubre); el Vall de Boí Trek Festival (11-13 d’octubre), i el Senderi-Festival de Senderisme de Sort (18-20 d’octubre).
Descoberta del patrimoni pirinenc
Els Festivals de Senderisme del Pirineu fomenten un turisme de proximitat, amb la pràctica totalitat dels visitants (més del 98%) procedents de Catalunya. Amb una durada d’entre dos i set dies, s’ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals de la mà de guies locals i també activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques.
A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o
pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada festival, incloent-hi espais naturals d’alt valor, com ara sis parcs naturals i l’únic parc nacional de Catalunya. Els territoris que acullen els festivals inclouen també zones distingides per la UNESCO amb el distintiu de Geoparc, així com de tradicions o monuments considerats Patrimoni de la Humanitat, com és el cas de les falles i les esglésies romàniques de la Vall de Boí. El Pirineu també compta amb diverses zones amb el distintiu de reserva Starlight, per la qualitat del seu cel nocturn.
Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països
centreeuropeus, on estan molt consolidats. Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. A més de les rutes a peu, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades. Així mateix, permeten fer valdre i donar a conèixer la feina dels guies locals.
A la primera edició dels festivals, celebrada l’any 2016, quatre territoris
pirinencs van organitzar aquests esdeveniments, en què van participar un total de 600 persones. Des de llavors, la xifra de participants anuals se situa al voltant de les 2.000 persones.
Potencial turístic català
L’IDAPA, a través de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, és l’organisme públic, dependent del Departament de Territori, que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els organitzadors de cada esdeveniment.
L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Barcelona.
L’IDAPA forma part del Programa Pirineus, una iniciativa de treball conjunt liderada per l’Agència Catalana de Turisme del Departament d’Empresa i Treball i formada també pel Consell General d’Aran, la Diputació de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida (Ara Lleida) i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Aquest programa té per objectiu la promoció internacional de la Marca Turística Pirineus.