El passat 27 de maig es va reunir telemàticament la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, l’òrgan consultiu de l’IDAPA en aquest àmbit. Per primera vegada, la reunió es va celebrar a distància (i més tard que habitualment per la crisi sanitària), però això no va impedir un elevat grau de participació i reflexió.
PLA D’ACCIÓ 2020-2021
En la primera part de la sessió, la Secretaria Tècnica de la Taula va presentar el Pla d’acció 2020-21, una proposta d’accions que atesa la situació actual s’allargarà també durant l’any vinent. Aquest Pla s’havia debatut prèviament per correu electrònic i, per tant, el que es presentava era una versió de retorn que incorporava, en la mesura del possible, les propostes enviades per alguns membres de la Taula.
Alguns de les accions previstes en el Pla 2020-21 (com ara les subvencions per al manteniment de camins, les necessitats formatives en restauració de camins, les accions de senyalització del 112 i de la convivència entre la ramaderia i el senderisme, o les col·laboracions amb el Departament de Salut) donaran continuïtat a accions d’anys anteriors.
Com a novetats, s’inclouen la col·laboració amb el projecte “Museu de Camins” (sorgit a la vall de Siarb), la redacció d’un document de FAQs sobre l’atribució de competències i obligacions en els guiatges i responsabilitats en el medi natural, o les presentacions comarcals de la Taula de Camins i dels projectes que impulsa. Se seguirà mantenint la promoció conjunta dels Festivals de Senderisme dels Pirineus (enguany se’n celebraran 8 dels 11 previstos) i també s’iniciarà la redacció de l’Estratègia 2021-2024 de la Taula de Camins.
SENDERISME I MOBILITAT DURANT EL DESCONFINAMENT
La 2a part de la sessió va comptar amb la participació de Pedro Luís Mayordomo, del Departament d’Interior, concretament de Protecció Civil de Lleida. Els membres de la Taula, molts dels quals vinculats directament o indirectament amb activitats turístiques com el senderisme, van poder consultar-li dubtes relacionats amb les restriccions de mobilitat i els protocols d’actuació associats a les diverses fases del desconfinament.
El responsable de Protecció Civil es va posar a la disposició de la Taula de Camins per seguir responent consultes que puguin sorgir en el futur.
NOVES MOBILITATS A L’ALT PIRINEU I ARAN
La 3a i darrera part de la sessió va començar amb una reflexió del geògraf Rafael López-Monné sobre les noves mobilitats en el marc de la crisi COVID-19 i, sobretot, de la situació d’emergència climàtica en què ens trobem. De fet, aquestes noves mobilitats lentes són un dels àmbits en els que vol començar a treballar la Taula en la seva Estratègia 2021-2024. López-Monné va reclamar que molts dels discursos i propostes que estan sorgint aquestes setmanes en l’àmbit urbà també s’apliquin, amb les adaptacions necessàries, al context de les comarques de muntanya.
En el torn de debat, els membres de la Taula van fer diverses reflexions i propostes al voltant d’aquesta temàtica, com ara la necessitat d’incentivar l’ús de bicicletes elèctriques en les poblacions de muntanya, l’oportunitat que ofereixen les carreteres secundàries o en desús que resten després de les ampliacions o millores de les vies de comunicació, o la possibilitat de dialogar amb els responsables de carreteres per crear-hi franges ciclables que siguin segures i prou amples per tal de comunicar els principals nuclis urbans.