Abel Mariné – Per la riba del Segre

La caminada que us proposo, d’Arfa a Mas d’Eroles, a l’Alt Urgell, us satisfarà el cos i l’esperit i no us cansarà. És molt fàcil i apte per a sèniors. Abans d’iniciar-la podeu visitar, a pocs quilòmetres, el monestir romànic de Sant Serni (o Sadurní) de Tavèrnoles, a Anserall i, un cop a Arfa, continuar amb el mateix sant i contemplar l’església de Sant Serni, amb una torre/campanar ben característica, de coronació octogonal. A més del patrimoni arquitectònic, també us recomano l’agrícola: els pomerars d’Arfa (Pomes del Cadí).

El camí, ben planer, amb arbres de ribera i altres mostres de flora pirinenca, segueix la riba del Segre, que ja ha incorporat la Valira. Ens acompanyen l’agradable remor de l’aigua, el cant dels ocells i les aromes de les plantes, i se’ns ofereixen panoràmiques diferents i més interessants que les de la N-260, que passa ben a prop. La ruta que fem és part del Camí de Sant Jaume i també del que anomenen Camí Natural de les Mines. Hi ha parts àmplies i altres encaixades, però si aixequeu la vista les perspectives són molt boniques, i us creuareu amb ciclistes, que gasten més o menys la mateixa energia que els caminants.

Trobareu diverses granges amb bestiar, base econòmica de molts pobles de muntanya, que no sembla importar gaire als animalistes escrupolosos, que obliden que en una dieta variada, equilibrada i suficient convé que hi hagi ous, llet i derivats, carns i embotits, en les degudes proporcions. Això sí, d’animals criats atenent al seu benestar.

Al final podeu visitar la formatgeria Mas d’Eroles, ja a Adrall, que produeix més de deu varietats de formatges de qualitat, on us explicaran de manera entenedora la seva elaboració, segons mètodes tradicionals que han incorporat les tècniques actuals justes, que no desvirtuen sinó que milloren el producte. Es parteix d’una excel·lent matèria primera, llet crua de vaques sanejades, que aporta les seves característiques pròpies sense tractaments addicionals superflus, i amb un bon control de la higiene del procés i les instal·lacions, que compleixen les normes europees de qualitat i seguretat. Us recomano que en compreu i els degusteu.

Els nutrients de les pomes d’Arfa (fibra, vitamines, minerals, antioxidants i una mica de sucres) i dels formatges (proteïnes, greixos, calci i altres minerals i vitamines) es complementen prou bé per satisfer la gana, el paladar i les necessitats de l’organisme. En aquesta caminada (aproximadament una hora i mitja anar i tornar), haureu gastat unes 200 quilocalories, més o menys el que us aporta una poma i uns 40 grams de formatge, que podeu menjar després de l’excursió perquè, com que haureu fet exercici, són calories que no us engreixaran. A més, haureu contribuït positivament a l’economia de les zones de muntanya comprant productes locals de proximitat i pagant al productor el que toca, i no com fan massa vegades algunes cadenes de distribució, on no sempre trobem productes com aquests. Catalunya ha de tenir present els ramaders i agricultors del país, grans, mitjans i petits, que contribueixen a la nostra sobirania alimentària.

Autor/a

Abel Mariné i Font (Barcelona, 1943), és catedràtic emèrit del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia, Campus de l’Alimentació, de la Universitat de Barcelona. És president de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Col·labora com a expert en diversos organismes (Agència Catalana de Seguretat Alimentària,…), i en els mitjans de comunicació i publica una columna mensual a El PUNT/Avui.

Fitxa Tècnica

Caminada: Arfa – Mas d’Eroles  (Ribera d’Urgellet, Alt Urgell)

Recorregut:   lineal (anada i tornada)

Distància: 3,6 km

Ascens acumulat: 27 m

Descens acumulat: 27 m

Durada aproximada: 1,5 hores (inclosa la visita a la formatgeria, que cal concertar)

Track: wikiloc

Dificultat física SENDIF:

Dificultat tècnica SENDIF: