Els humans hem estat durant mil·lennis envoltats de natura i de bosc i, per tant, aquest és un ambient on de manera natural ens hi trobem molt bé. De fet, els boscos han estat objecte de veneració en totes les cultures de la terra i gairebé tots els llocs sagrats de totes les religions estan envoltats de boscos madurs.
A Japó, durant els anys 80, els banys de bosc (anomenats Shinrin-Yoku), van ser introduïts en el sistema de medicina nacional. Després es van expandir pels països anglosaxons, on ja des de finals del segle XIX s’havien anat realitzant molts estudis sobre els avantatges que comporta per a la salut el contacte amb la natura. Al nostre país, han entrat més recentment de la mà de l’Associació Sèlvans i amb iniciatives des de la Diputació de Girona per començar a inventariar quins són els millors boscos per realitzar-hi aquests rituals tan saludables.
El bany de bosc consisteix en endinsar-se en un bosc madur, si pot ser, almenys la primera vegada, acompanyats d’un terapeuta que ens ajudarà a desconnectar de totes les nostres preocupacions i a fer una immersió per envoltar-nos de natura dins el bosc. Cal una serenor interior i una relació amb els companys, amb el guia i amb l’entorn. És com si ens submergíssim en el mar, però, per fer-ho en el verd és primordial el silenci.
El guia-terapeuta ens acompanyarà en un ritual que treballa alhora aquestes dues vessants:
- Saludable – Gràcies a l’acció d’uns olis essencials que desprenen els arbres madurs anomenats fitocides.
- Espiritual – Amb la voluntat d’intimar i relacionar-nos amb els arbres connectarem també amb nosaltres mateixos. És el que s’anomena efecte biofília i és l’afinitat que la humanitat sent amb els éssers vius i amb el bosc, que és l’hàbitat on ens hem desenvolupat durant milions d’anys.
És recomanable descalçar-se en algun moment, i mitjançant el contacte amb la terra, poder descarregar els ions que acumulem durant el dia. D’aquesta manera, a més, treballarem molt a nivell sensorial posant l’atenció en les diferents textures. Contemplar, intimar, sentir i connectar mirant d’utilitzar tots els sentits. És una experiència que ens porta totalment a un estat mindfullness.
Al llarg de tots aquests anys d’estudis, s’ha anat comprovant que els efectes es produeixen tant a nivell psicològic com fisiològic. En el primer cas, es concreten en la millora de la concentració, de la memòria, de la qualitat del son; augmenten la creativitat, les sensacions positives; agafes confiança en tu mateix i millora l’estat d’ànim general, ja que baixen les sensacions i pensaments negatius. I a nivell fisiològic es manifesta en una baixada de la pressió arterial, del risc d’infart, del sistema endocrí, de la modulació hormonal i, en el sistema immunitari, activa les cèl·lules de defensa Natural Killer.
I el millor de tot plegat és que aquest benestar no es produeix només en el moment en què es fa el bany de bosc, sinó que perdura diversos dies. Està clar que aquests beneficis són bons per a tothom, però especialment per als que pateixen malalties com la diabetis, la hipertensió, Alzheimer, insomni, fibromiàlgia i fatiga crònica.
Un dels reptes que tenim ara és gestionar petites zones de bosc madur on es pugui accedir fàcilment, amb senders que potser caldrà obrir per aproximar-s’hi i endinsar-s’hi. El potencial és clar en un país fonamentalment forestal i sembla que el sector privat està apostant-hi amb diverses empreses que ofereixen serveis de bany de bosc o altres, com Cerdanya Ecoresort, que els han incorporat en uns programes clarament orientats a un segment de turisme de salut.
Per saber-ne més:
Selecció dels articles més il·lustratius:
Dr. Qing Li: los baños de bosque potencian el sistema inmune
etselquemenges.cat: guanya salut amb els banys de bosc
losarbolesinvisibles.com: shinrin yoku, la medicina del bosque
Estudis seriosos:
The physiological effects of Shinrin-yoku
Altres articles (hemeroteca):
ara.cat: prendre un bany de bosc, la medicina forestal s’estén per Catalunya
cadenaser.com: boscos que curen
elpuntavui.cat: el Patronat de Turisme promou “banys de bosc”
ara.cat: què pot fer el shinrin-yoku per la teva salut
lavanguardia.com: paseos por el bosque para mejorar la salud en el Alt Urgell y el Solsonès
arbresjosepgordi: boscos saludables
cuerpomente.com: 6 beneficios demostrados de los baños de bosque
Webs interessants:
ca.wikipedia.org/wiki/Bany_de_bosc
www.natureandforesttherapy.org/
Altres articles que no tenen relació directa amb els banys de bosc, però també interessants:
evolucionconsciente.org: las plantas tienen neuronas, son seres inteligentes
eldefinido.cl: los árboles son más solidarios que el ser humano. La razón se oculta en sus raíces
Llibres:
Dr. Qing Li, El poder del bosque. Shinrin-yoku: Cómo encontrar la felicidad y la salud a través de los árboles, Roca, 2018
Héctor García / Francesc Miralles, Shinrin-yoku. El arte Japonés de los baños de bosque, Planeta, 2018
Vincent Karche, La sabiduría de los árboles, Martínez-Roca, 2018
Annette Lavrijsen, Shinrin-yoku, El arte japonés para vencer el estrés mediante la naturaleza, Ed Lince, 2018
Sarah Ivens, Terapia del bosque. Felicidad para las cuatro estaciones a través del contacto con la naturaleza, Urano, 2018
Alex Gesse, Sentir el Bosque, Grijalbo, 2018
Peter Wohlleben, El bosque. Instrucciones de uso, Obelisco, 2018