Benjamí Puigarnau – Pel Montsec de Rúbies

Darrerament, la visita a l’espai de Montrebei, al Montsec, ha esdevingut un fenomen tal que fa que en diferents ponts o caps de setmana gairebé s’arribi a la saturació. Cal aprofitar, doncs, els avantatges d’aquesta conjuntura i divulgar altres meravellosos espais i camins de la serra: el camí de Sant Martí de les Tombetes, l’antic camí de Sant Esteve a Ager o el que descrivim tot seguit, que creua completament el Montsec de Rúbies. L’organització òptima requereix de dos vehicles: l’un situat al punt d’inici, a la zona d’aparcament del barranc de Barcedana (GR 1.4), al peu de la pujada de Sant Salvador del Bosc, i l’altre a la font de les Bagasses (al pk 70,4 de la C-13).

Per arribar al punt inicial, cal creuar el pont de Monares al pk 73,11 de la C-13 i agafar la LV-9121, en direcció a Llimiana. Fets uns 2 km, una vegada travessat el barranc de Barcedana, prendrem la pista forestal que ens portarà pel peu del Montsec fins la zona d’aparcament senyalitzada (després d’uns 4,3 km de pista). Allí deixarem el vehicle i començarem l’itinerari a peu, refent l’antic camí que comunicava la vall de Barcedana amb Rúbies. El camí transcorre sempre en pujada i fent marrades (més de 100 corbes); un camí a trams empedrat i estret que en tot moment ens ofereix vistes al nord: primer, de la vall de Barcedana i, seguidament, de tot el Pirineu. També veurem diferents capelles. Després de 4 km de pujada, unes dues hores xino-xano, arribem a l’ermita del Sant del Bosc, que disposa també d’un refugi lliure que es troba bon estat i és suficientment ampli. Es un bon punt per gaudir de les vistes, esmorzar i agafar forces per continuar el camí.

Per darrera de l’ermita transcorre el camí que ens durà fins la Portella Blanca. Es tracta d’un pas molt estret en la muntanya, d’uns 20 m de longitud, i a partir del qual se’ns obre un nou espai, amb una vegetació de solana, unes noves vistes sobre la vall de Rúbies i amb l’agraïment d’haver fet el cim i arribat a la cota més alta del recorregut, 1.480 m. Abans de creuar la Portella Blanca podem observar restes de parapets, murs i trinxeres de la guerra civil, de la qual va esdevenir un indret clau. En aquest punt hem recorregut 7 km a peu, amb un desnivell positiu de 980 m i unes 3 h de recorregut, hem obtingut algunes de les millors vistes del Pirineu i hem gaudit d’una vegetació magnífica i variada de vessant obaga.

Creuada la Portella Blanca, observem la vall i el nucli abandonat i emmurallat de Rúbies, presidit per l’absis de la seva església romànica. Ara ens espera una baixada dura, sobretot per a qui no estigui bé de genolls (s’agraeix l’ús de bastons en aquest indret). Després d’1,3 km de baixada (aquest tram coincideix amb el GR1) arribem al poble de Rúbies, on es recomanable visitar l’entorn emmurallat i l’església.

Emprenem novament el camí de baixada durant 4 km entre garrics, alzines i roures  direcció al fons del la Noguera Pallaresa al congost de Terradets. Després d’unes 6 hores de recorregut a peu, 13 quilòmetres i un desnivell de més de 1.000 m, arribem a la font de les Bagasses.

Es tracta d’una proposta de senderisme que es pot fer durant tot l’any, però que recomano fer durant la primavera o tardor per l’espectacularitat de la vegetació i les vistes.

Autor/a

Benjamí Puigarnau i Peró (Tremp, 1968) és sobreestant d’obres publiques. Treballa des de fa molts anys al Consell Comarcal del Pallars Jussà com a tècnic d’obres i medi ambient.

Fitxa Tècnica

Caminada:  Barranc de Bercedana – Sant del Bosc – Portella Blanca – Rúbies – Font de les Bagasses (Pallars Jussà)

Recorregut:   Lineal

Distància:  13,0 km

Ascens acumulat:  1.020 m

Descens acumulat:  1.050 m

 Durada aproximada:  6 hores

Track:  Wikiloc

Dificultat física SENDIF:

Dificultat tècnica SENDIF: