Una circular per Estamariu i Bescaran

Aquest itinerari circular prové del meu interès pel nucli rural de Bescaran, poble i Entitat Menor Descentralitzada del municipi de les Valls de Valira, a 15 km de la Seu d’Urgell, on he nascut i residit tota la meva vida.

No sé ben bé el perquè, però un dia a la meva parella de tota la vida i a mi se’ns va posar al cap disposar d’una segona residència en un nucli rural, més proper a la natura, i com que sempre ens havia agradat Bescaran, allà vam anar a parar. Val a dir que la persona que més ho ha gaudit i ho segueix gaudint ha estat la nostra filla.

La selecció d’aquest tram del recorregut és perquè s’inclou dins d’un dels camins recuperats per la xarxa del Camina Pirineus, que va de la Seu d’Urgell al país veí d’Andorra (Coll de Pimés-La Rabassa-Sant Julià de Lòria), que ha promogut també diversos productes turístics, com la Travessa Transfronterera-Camí de Retrobament, la ruta 6 del Perseguits i Salvats o El Camí.cat, i també constitueix l’aproximació al segon cim més alt de l’Alt Urgell, el Monturull, que limita amb Andorra i la Cerdanya (veieu com un mateix camí es pot promocionar turísticament de moltes maneres).

El tram d’itinerari circular entre Estamariu i Bescaran es pot fer en ambdós sentits, en una volta d’aproximadament 9 km, 460 m de desnivell i un temps mínim de dues hores i mitja o una miqueta més, si volem gaudir del paisatge i de tots els elements patrimonials i culturals que ens acompanyen en tot el recorregut.

Seguint la ruta des d’Estamariu fins a Bescaran, el primer que ens trobem és l’església romànica de Sant Vicenç d’Estamariu, que per la seva importància necessita una visita cultural específica que recomano al finalitzar la caminada.

Cap a l’est i en direcció al riu de Bescaran, ens trobem el pont del molí d’Estamariu, el punt més baix del recorregut (1.000 m), infraestructura de comunicació d’Estamariu amb els nuclis de Bescaran i Torres d’Alàs. Una altra zona destacable, lligada a aquest camí i que us reservo per a una altra caminada, seria la pujada al Roc Beneïdor, passant pel bosc de la Malesa i fins al mirador espectacular de 360º, a 1.682 m, des d’on s’obté una de les millors vistes de la serra del Cadí i crec que de les més desconegudes a la comarca, i retornant pel dolmen de la Cabana del Moro, tomba megalítica de tres lloses clavades a terra.

Un cop encarats cap a Bescaran anem ascendint progressivament, però sense parar, pels antics cortals i feixes de conreu, a temporades amb la ramaderia extensiva, destacant els murs de pedra seca i les rouredes fins arribar al campanar romànic de Sant Martí, al peu de Bescaran.

Un cop gaudiu del poble de Bescaran, amb els seus carrers esglaonats i les cases típiques del Pirineu, construïdes amb pedra, fusta i pissarra, perfectament orientades al sud buscant el sol, si no voleu fer una excursió d’alta muntanya, retorneu cap a Estamariu, passant per l’antic Molí de Bescaran, en el seu dia precursor de la independència i autonomia energètica que ara tan busquem, una mini central hidràulica fins al 1972. Es destaca també en el poble de Bescaran una activa vida cultural i artística en diversos àmbits, per exemple en els elements esculturals dels coms d’aigua de la població.

Continuem per altres cortals i feixes fins arribar a la zona més alta del recorregut a 1.372 m, el bosquet del Gravert, en aquest cas típica zona de coníferes, especialment pins. Tot seguit ens obrim al paisatge amb les vistes d’Estamariu i la serra del Cadí al fons, fins arribar a l’inici de nou del recorregut circular.

Que podem trobar pel camí? Principalment paisatge i patrimoni natural, amb unes vistes espectaculars, i un seguit d’elements del patrimoni romànic, cultural i artístic, com ara:

  • L’església romànica de Sant Vicenç d’Estamariu, bé cultural d’interès local, del segle XI. El 2002 es crea la fundació del mateix nom que duu a terme diverses actuacions, entre les quals destaca la reconstrucció de la coberta i la recuperació de les pintures romàniques, comparables a les obres del cercle de Taüll per la seva qualitat.
  • El campanar romànic de Sant Martí, també delsegle XI, bé cultural d’interès nacional, al costat del cementiri i de les restes d’un antic monestir del segle X.
  • L’església de Sant Martí de Bescaran, bé cultural d’interès local, reconstruïda sobre el 1814.
  • El Pont del Molí d’Estamariu, sobre el riu de Bescaran, bé cultural d’interès local que data de finals del segle XIX.

Autor/a

Godofredo Garcia Grasa (la Seu d’Urgell, 1970), per a tothom en Fredi, és enginyer tècnic industrial. Actualment treballa al Consell Comarcal de l’Alt Urgell en l’Àrea de Medi i Sostenibilitat, compaginant-ho amb l’exercici lliure i amb una petita empresa familiar d’instal·lacions elèctriques.

Fitxa Tècnica

Caminada: Estamariu – Bescaran – Estamariu (Alt Urgell)

Recorregut: Circular

Distància: 8,9 km

Ascens acumulat: 458 m

Descens acumulat: 458 m

Durada aproximada: 3 hores

Track: en format gpx

Dificultat física SENDIF:

Dificultat tècnica SENDIF: