Tots els estudis duts a terme fins a aquest moment demostren i confirmen els beneficis que suposa la pràctica diària d’un estil de vida actiu. També està plenament demostrada la relació entre la manca d’activitat física i la incidència de les malalties cròniques més freqüents: com a mínim, la inactivitat física té un impacte negatiu sobre un total de 20 malalties cròniques, com per exemple, l’obesitat, la diabetis, les dislipèmies, l’osteoporosi, l’artrosi, la hipertensió arterial, les malalties cardiovasculars o respiratòries, entre d’altres.
Els beneficis de la pràctica regular d’una activitat física han estat àmpliament estudiats: té un efecte antidepressiu i ansiolític, prevé el càncer de mama i de còlon, prevé la diabetis tipus 2, ajuda a conciliar el son, prevé el sobrepès i l’obesitat, augmenta l’esperança i la qualitat de vida, millora l’agilitat, posa en forma el cor, enforteix els músculs i els ossos etc.
Així i tot, la pràctica d’exercici físic de forma regular, el fet de moure’ns, no és, ni molt menys, habitual en la nostra societat.
Davant de l’evidencia i per tal de revertir la situació, el Departament de Salut i la Secretaria General de l ‘Esport van impulsar el Pla d’Activitat Física Esport i Salut (PAFES). El PAFES és una resposta conjunta de la Generalitat i els Ajuntaments per motivar i capacitar a la població a fer activitat física saludable, prioritzant aquelles persones que presenten algun factor de risc cardiovascular.
L’any 2011, l’Ajuntament de Tremp conjuntament amb el Centre d’Atenció Primària, decideixen implicar-se en el programa i facilitar elements per a que l’activitat física sigui fàcil i propera a la nostra ciutat. Dins del programa s’inclouen actuacions de capacitació a professionals de la salut en el consell i prescripció d’activitat física i també la facilitació d’entorns, mitjançant la identificació, creació i disseny de rutes saludables i recursos per realitzar activitat física a nivell local.
Atès que caminar és l’activitat més senzilla, accessible i fàcil per a tots els ciutadans, es va veure que calia dissenyar uns tipus de circuits dins del cas urbà indicats per a les persones grans més fràgils o amb patologies cròniques, ja que les rutes existents resultaven poc adients per aquests tipus d’ usuaris.
El resultat són tres itineraris de dificultats i extensió diferent: blau, verd i vermell (2, 4 i 6 kilòmetres), que transcorren dins del casc urbà. Tots els circuits tenen el seu inici davant del pavelló del Juncar, on es troba un plafó indicatiu amb orientacions sobre els circuïts i recomanacions generals sobre l’activitat física. Les indicacions mitjançant fletxes i números faciliten el seguiment del circuit escollit al llarg de tot el municipi.
Amb aquest tipus de ruta s’intenta potenciar que els col·lectius sedentaris o amb més riscos puguin realitzar una activitat física en un entorn segur. Amb les rutes urbanes es minimitza el risc de caigudes i les desorientacions que poden comportar la pèrdua. A més, el fet que recorrin els carrers de la ciutat facilita llocs de descans.
Complementàriament als beneficis físics, caminar pels circuits, estimula diferents capacitats cognitives com l’orientació, l’atenció, el record i altres més vinculades amb les relacions interpersonals i comunicatives, etc., alhora que s’ofereix la possibilitat de conèixer diferents indrets de la ciutat.
Amb la implementació d’aquest tipus de programes, els professionals de la salut han esdevingut prescriptors, no només d’aquells recursos més tradicionalment vinculats a la medicina, sinó també d’altres que es demostren efectius en la prevenció, com l’exercici físic.