Deia fa uns anys Norman J.W. Thrower que el mapa és la representació simplificada de la realitat que ens facilita la comprensió del món. En el nostre cas, el mapa és una eina necessària i indispensable per facilitar al visitant, turista, professional o simplement curiós, una visió resumida del nostre entorn.
Cal demanar que el mapa, plànol o croquis amb el que transmetem la informació sigui clar i entenedor. Que no suposi cap mal de cap per a qui intenta entendre´l i pugui rebre fàcilment la informació que conté.
Sempre he recomanat, des de la meva experiència, que a l’hora d’estudiar el territori, bé sigui per modelar rutes turístiques, culturals o esportives, bé sigui amb finalitats de recerca històrica, geològica o d’altres, es faci la consulta a diferents cartografies, amb suport paper o amb format digital tan de moda actualment.
A continuació tenim dues “captures de pantalla” de dues plataformes diferents, però que mostren el mateix territori.
Si dediquem cinc minuts a estudiar els dos mapes veurem que, malgrat ser el mateix espai físic, els topònims són clarament diferents. Són tan diferents que qualsevol que estigui fent un treball d’aquesta zona i no estigui familiaritzat amb el territori tindrà dificultats per reconèixer i descriure el lloc.
A primer cop d’ull, les diferències evidents per a tothom són que en el primer mapa hi apareix el nom de “Les Raconades”, mentre que en el segon no*. La “Cova de la Platja” i el “Pont del Barranc del Gos”, en el primer, i la “Cova del Portet” i el “Pont del Barranc del Bosc”, en el segon**. Aquestes diferències entre un i altre mapa fan evidents les errades en la toponímia de la cartografia elaborada pels organismes públics de referència.
Si l’estudi el fem de manera més acurada, podrem veure que mentre el primer situa les coordenades a la part inferior esquerra, el segon ho fa a la part inferior dreta. En principi, que estigui en llocs diferents no és important, però si ho és que la informació que aporten a un mateix punt on era situat el punter del ratolí en el moment de fer la captura sigui diferent encara que tècnicament sigui la mateixa.
M’explico:
Com podeu veure, només coincideixen el Datum i la projecció, ETRS89 i UTM respectivament.
Per als experts, la resta de dades FUS (HUSO) i els valors de la X i la Y són equivalents, però per a la resta de persones que llegeixen les coordenades, potser per introduir-les en un GPS, són totalment diferents. És molt probable que el nostre GPS no entengui les primeres. Si esteu fent un treball de recerca serà inevitable utilitzar una calculadora geodèsica per poder “normalitzar” les coordenades del lloc i situar-les al FUS natural.
Una eina que fa pocs anys que l’ICGC va posar a prova per fer la feina de comparar diferents plataformes és el “Comparador de cartografies” i la seva adreça és:
http://betaportal.icgc.cat/compare/
Així es veu:
Segons la feina que estiguem fent o la informació que vulguem transmetre podem utilitzar un o altre però, i això és important, sempre amb una excel·lent qualitat de dades, cuidant els topònims i els elements que es representen.
Havent comprovat la imprecisió de la toponímia menor en diferents productes cartogràfics, seria aconsellable la creació d’alguna iniciativa pública a fi i efecte de vetllar per la correcció de les dades que apareixen en els mapes de diferents suports.
__________
* “Les Raconades” també apareix en el segon mapa, però desplaçat més de 1000 metres respecte del primer
** “Cova del Portet” i “Cova de la Platja” són dues coves diferents, si bé molt properes