SECCIÓ: EL MIRADOR

Els camins cap a la música

Cada cop és més habitual que l’oferta cultural es barregi amb elements aliens per fer més seductora l’assistència. Així, trobem concerts dalt d’un vaixell en un estany o en llocs inimaginables, projeccions de cinema amb tast de vins, espectacles amb degustació de formatges o embotits, etc. En diuen maridar i aquesta mena d’accions s’han posat de moda els darrers anys.

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que aquest any aplega 52 concerts en 37 municipis de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord, fa anys que complementa aquests concerts amb iniciatives similars, moltes de les quals suposen haver de caminar. Ja sigui en nuclis urbans o a la muntanya, hi ha tot un ventall de concerts acompanyats, sense cap cost, de caminades sovint guiades.

Per a una més fàcil orientació les classificarem en caminades pels nuclis antics, passejades, caminades d’alta muntanya i la novetat d’aquest any: les escapades musicals.

Caminades pels nuclis antics

Tenim les Petjades culturals a Puigcerdà (30/6 i 7/8), la vila comtal de Sort (6/7), el nucli medieval d’Organyà (7/7) i el de Bagà (13/7), el tomb per Berga (14/7), el nucli antic de Vilaller (28/7) i el de Pesillà de la Ribera (5/8), la vila de Sant Joan de les Abadesses (11/8), el recorregut històric per Vilanova de Banat (12/8), les botigues-museu de Salàs de Pallars (14/8), el nucli antic de Llanars (15/8) i de Llavorsí (17/8) i el recorregut per la Berga Carlina (23/8). Totes elles són caminades guiades, prèvies als concerts i on aprendrem molts detalls sobre indrets, racons, edificis, fets històrics… Són accessibles per a totes les edats, per bé que algunes d’elles no són aptes per a persones de mobilitat reduïda, per raons arquitectòniques.

Passejades

Si preferiu un passeig sense haver d’escoltar cap explicació, tenim el concert de l’església de Santa Maria d’Àneu –on una bona part dels assistents hi va caminant des d’Esterri d’Àneu- (13/7), el de Sant Vicenç d’Obiols, des del terme municipal d’Avià (15/7), la caminada des de la carretera fins a Sant Quirze de Pedret (5/8) i, finalment,  l’excursió a Sant Miquel de Soriguerola i a Santa Eulàlia d’Estoll (17/8).

Caminades d’alta muntanya

Per als més agosarats, oferim concerts fins i tot a més de 2.000 m d’alçada, amb caminades a la carta, perquè cadascú decideix com vol pujar-hi i sempre hi ha un sistema per als qui volen reservar l’exercici per al cim. Estem parlant de la Tosa d’Alp, el cim de la muntanya que acull les pistes d’esquí de la Molina i de la Masella. L’accés és amb el telecabina dels esquiadors i encara després hi ha l’ascens fins al refugi del Niu de l’Àliga, que es pot fer a peu o amb els 4×4 que posa a disposició l’organització (12/8).

Un altre clàssic del FeMAP és el concert al refugi de l’estany Gento, a la Vall Fosca. L’accés quasi obligatori és amb telefèric i, un cop a dalt, la pròpia natura et convida a caminar per l’entorn (14/7). Igualment, al llac d’Engolasters, a Andorra, hi haurà un concert (29/7). L’accés a l’estany és amb vehicle privat, però la caminada fins a l’indret del concert, a l’extrem oposat del pàrquing, és obligatòria a peu, excepte per a les persones amb mobilitat reduïda, que disposen d’un transport especial.

Escapades musicals

Les escapades musicals són una novetat en el FeMAP de 2018. Es tracta d’estades de 2-3 dies amb assistència a 2-3 concerts que, a més de l’entrada i l’allotjament, contenen tot un seguit d’activitats previstes, entre les quals nombroses de les propostes esmentades en els apartats anteriors, diverses possibilitats d’ascens al Niu de l’Àliga i també una travessia a la vall d’Àssua després de visitar un celler.

En definitiva, propostes diverses i variades per caminar amb un objectiu a més a més del plaer, de l’exercici o de l’observació: l’assistència a un concert d’un festival que es caracteritza per destinar tants esforços a la programació de la música de qualitat com a l’organització d’activitats paral·leles complementàries que ajuden a fer més atractiva l’experiència.

En Josep Maria Dutrèn és un gestor cultural, especialitzat en temes musicals. Va treballar en la creació del centre Ressons, va ser director de música moderna de l’Auditori i responsable de l’Àrea de Música del Dept. de Cultura. Fins que el 2011 va emprendre una nova aventura: el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que se celebra cada estiu en una quarantena de poblacions pirinenques, del nord i del sud, i que va creixent en quantitat i qualitat. A més, amb la seva sensibilitat especial, ha sabut enllaçar música i muntanya, trobant els espais més singulars per celebrar-hi els concerts, com, per exemple, esglésies romàniques o refugis de muntanya, que excepcionalment han pogut acollir músics d’arreu del món, creant sensacions úniques als afortunats espectadors. Realment, una genialitat. Que no s’atura…