En aquest número volem molt alt. Tant, que farem una visita a la National Aeronautical and Space Administration, la NASA, l’organisme que tradicionalment hem vinculat amb la carrera espacial, amb la Lluna i amb la famosa frase “Houston, tenim un problema!” (adaptació popular de la que, diuen, és l’autèntica: OK, Houston, we’ve had a problem here).

Ara bé, l’agència espacial també té una secció dedicada a recollir i a proporcionar informació i recursos al voltant dels incendis. En aquests dies d’onades de calor i d’incendis forestals paorosos, especialment al Bages, s’ha fet referència en alguns mitjans de comunicació a aquest web que situa en un mapa, amb imatges obtingudes a través de satèl·lits i a temps real, les anomalies tèrmiques que es produeixen a la superfície terrestre i que, a vegades, no són pròpiament focs forestals, sinó cremes controlades de vegetació, com passa, no sense polèmica, sobretot a l’Àfrica central. És una eina molt potent que, si ens entretenim una mica a jugar-hi, ens permetrà fer recerca per dates, ampliar i disminuir l’àmbit, sobreposar-hi mapes topogràfics, etc.

Tant de bo no l’haguem d’utilitzar en un futur, que sembla cada vegada més proper, per veure quins espais queden lliures de foc per anar a fer-hi una caminadeta…

Scroll to Top