D’uns anys ençà, han sovintejat en diversos punts del país els cursos i tallers formatius sobre la tècnica de la pedra seca, tots de ben segur útils i pràctics, però sense la cirereta del pastís: l’obtenció d’un diploma homologat.
Fins que, ara fa un parell de setmanes, ha finalitzat al municipi garrotxí de les Preses el primer curs oficial de marger (clec). La iniciativa va partir de l’Ajuntament, posant de manifest que a la comarca falten especialistes qualificats en aquesta modalitat per poder mantenir el seu Parc de Pedra Tosca. Després de mesos de treballs previs, amb la incorporació en un projecte europeu on participen també les associacions Gremi dels Margers de Catalunya i d’Artisans Bâtisseurs en Pierres Sèches (ABPS) francesa, s’ha pogut implementar aquest curs en dos nivells.
El curs impartit a les Preses ha constat de 140 hores teòriques i pràctiques, incloent aspectes com ara la construcció dels fonaments dels murs, l’apilament dels rocs o l’ús de les eines amb diferents tipus de pedra, com la volcànica pròpia de la Garrotxa. Això sí, només ha disposat de dotze places, que es van esgotar ràpidament.
Complementàriament, també s’han fet unes sessions de preparació (40 hores) per a un examen final per obtenir el certificat de qualificació professional d’Ouvrier professional en pierre sèche, que expedeix l’ABPS francesa, i que estaven adreçades a treballadors amb experiència en aquest camp.
Tot plegat, és només el principi d’un recorregut que farà més fàcil trobar especialistes acreditats en pedra seca. Sense anar més lluny, aquest més de desembre es farà un nou curs de restauració de barraques d’una setmana de durada i, aquest sí, certificat per l’Associació de Margers de Catalunya.
Podeu trobar més informació a la pagina web del projecte Drystone (clic).