SECCIÓ: EL WEB

Recursos web generats per la Taula de Camins

Com sabeu, estimats lectors, aquest butlletí va néixer en el marc de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, un grup de treball integrat per agents públics i privats que, des de fa quasi 15 anys, actua com a òrgan consultiu i participatiu de l’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran) en matèria de camins i de les activitats respectuoses que els utilitzen.

Durant tots aquests anys l’IDAPA, amb el suport dels membres de la Taula, ha generat nombrosos recursos que poden ser de gran interès per a totes aquelles persones que creuen en els beneficis dels camins i el senderisme. Alguns d’aquests materials ja els hem anat explicant en la secció de notícies, però ens ha semblat útil que aquest darrer número del SENdÈRIA recopili aquells més destacats i us expliqui on podeu consultar-los.

D’entrada, sapigueu que aquests recursos els trobareu a la secció de Camins de la pàgina web SOMPirineu (www.sompirineu.cat/camins), un portal informatiu i de recursos per a professionals de diversos sectors econòmics o temàtics que l’IDAPA impulsa i als quals dona suport.

En aquesta web hi podeu consultar, d’entrada, les novetats principals associades a la Taula de Camins i tots els detalls sobre els objectius, la composició i els instruments de planificació d’aquest grup de treball.

Però també hi trobareu un centre de recursos que recopila, centralitza i estructura tota la informació relacionada amb aquesta temàtica que ha anat generant la Taula de Camins i l’IDAPA. De tot el que hi podeu trobar, us volem destacar la “Declaració a favor dels camins tradicionals” (de l’any 2018) i les 4 publicacions breus elaborades fins al moment:

  • Guiar a la muntanya i al medi natural – Preguntes freqüents (FAQs) (2021) (pdf)
  • Guia de Bones pràctiques informatives a la muntanya (2019) (pdf)
  • Guia del mètode SENDIF per determinar la dificultat d’itineraris (2018) (pdf)
  • Decàleg per fer inventaris municipals de camins (2015) (pdf)

No us perdeu, tampoc, dues publicacions referents, la segona d’elles promoguda per l’IDAPA, però que per la seva extensió s’han d’adquirir a través d’Arola Editors:

  • El llibre dels camins. Manual per esvair dubtes, desfer mites i reivindicar drets (2010) (web)
  • La recuperació de camins tradicionals. Manual per establir criteris, mostrar tècniques i proposar actuacions (2015) (web)

Des d’aquesta web, també podreu accedir a una vintena de fitxes breus on s’expliquen les accions i projectes liderats per l’IDAPA en l’àmbit dels camins, la gran majoria de les quals han comptat amb l’orientació i el seguiment dels membres de la Taula de Camins.

Entre aquestes accions, i ja per acabar, volem destacar aquelles que disposen d’una pàgina web pròpia:

  • Mètode SENDIF. Sistema de classificació i identificació visual de la dificultat dels itineraris a peu (web)
  • Festivals de Senderisme dels Pirineus (web)
  • Històries i Camins. Passeig literari pels camins pirinencs (web)
  • A la muntanya, deixa’t guiar (web), un conjunt de productes comunicatius per divulgar el valor afegit dels guiatges que inclou el “Directori de guies de l’Alt Pirineu i Aran” (web)

Esperem que aquest reguitzell de recursos web us sigui d’utilitat i serveixin per seguir atorgant als camins i al caminar l’enorme rellevància que tenen en ple segle XXI.

Scroll to Top