Laura Masó – Del Pla d’Aiats a Cabrera

Un clàssic dels clàssics, quan no ens volem perdre pels imponents Pirineus, però volem quedar satisfets de natura i de vistes, és visitar el Collsacabra. Aquí és on ens desplacem per fer la ruta que presentem avui i que va des del Pla d’Aiats a Cabrera passant pel grau de l’Escaleta. Un recorregut circular d’aproximadament tres hores de durada, amb alguns trams de forts desnivells, dificultat moderada i molt agraït.

En primer lloc, cal puntualitzar el punt de sortida. L’ajuntament de l’Esquirol ha preparat un aparcament a 300 metres del trencant que hi ha a peu de carretera, situat a tres quilòmetres de Mas Casellas, on comença el nostre track. Just darrere, trobem la casa pairal d’Aiats, des d’on enfilarem pel grau de l’Escaleta, que a mesura que agafa alçada, ens permet observar Osona i el Cabrerès, fins arribar a l’espectacular pla de dalt de tot, el Pla d’Aiats.

L’objectiu de la ruta era fotografiar un antic carro abandonat, probablement de les cabanes d’Aiats on, segons expliquen, hi vivia una família que cultivava patates de llavor, una varietat molt apreciada i que només creix en altura. No aconseguim reconèixer-ne cap rastre i seguim fins a la punta del Pla, un dels miradors més panoràmics d’Osona, des d’on es poden albirar no només els municipis propers com Rupit, Cantonigròs o Falgars, sinó també Montserrat, el Pedraforca o el Puigmal.

A partir d’aquí, comença el descens amb alguns passos de cadenes fins al coll de Brams, des d’on iniciarem la pujada cap a Cabrera per una bona pila d’escales. Aquells que no han perdut la respiració, asseguren que n’hi ha més de dues centes. Parem a observar el Santuari, que actualment funciona com a restaurant els caps de setmana i ens acostem a les restes del castell de Cabrera, encara en excavació arqueològica. Les vistes, tant cap a Osona com a la Garrotxa, son impressionants.

Finalment, la baixada és agradable, passant majoritàriament per trams de fageda, per les Marrades fins al coll de Brams, i altra vegada prenem el camí fins a Mas Caselles. Una ruta ben trepitjada des de l’antiguitat que, malgrat no ens ha permès observar l’antic carro abandonat, hem pogut petjar els camins empedrats en diversos trams, senyal evident de la seva verídica existència.

Autor/a

Laura Masó i Ferrerons (Vic, 1984) és llicenciada en geografia per la Universitat de Barcelona i elabora reportatges de viatges, ja sigui del Pirineu, la Costa Brava, d’indrets tan allunyats com l’Índia o d’altres tan propers com Collsacabra.

Fitxa Tècnica

Caminada: Aparcament – Pla d’Aiats – coll de Brams – Cabrera – aparcament (Osona)

Recorregut: Circular

Distància: 7,4 km

Ascens acumulat: 480 m

Descens acumulat: 480 m

Durada aproximada: 3 hores

Track: Wikiloc

Dificultat física SENDIF:

Dificultat tècnica SENDIF:

 

Scroll to Top