Si ens diguessin, des de l’OMS, que s’ha descobert una vacuna que manté la capacitat cognitiva del cervell, el sistema nerviós i els músculs, que regenera els òrgans, que retarda la demència i elimina l’estrès, bona part de la població mundial no dubtaria un segon a posar-se-la. Doncs aquesta vacuna ja existeix des de fa milions d’anys i es diu caminar (de manera habitual, és clar). O això és el que defensa l’irlandès Shane O’Mara.
Elogio del caminar ofereix una perspectiva diferent d’aquesta activitat: des de la neurociència (l’autor és investigador experimental sobre el cervell) i recolzant-se en els resultats de diversos assaigs realitzats. Hi apareixen conceptes com l’índex de caminabilitat, aplicable a ciutats i que permet fer-ne la comparativa a partir de les relacions amb l’acrònim FASE (fàcil, accessible, segura i estimulant). O els vincles entre estar dempeus i en moviment i una major creativitat. No és òbviament una novel·la, ni un llibre de lectura senzilla i amena; en tot cas, aporta arguments científics per defensar el que més o menys ja sabíem: que caminar és bo, també per a la salut dels espais urbans ara colonitzats pels vehicles.
Finalment, una crida a autors i a editors: si us plau, més imaginació en els títols! Ja van tres Elogis del caminar/dels camins en 77 números d’aquest butlletí…