Lluís Florit – Camins de la Ripacurtia

La ruta que us proposo transcorre per un territori de franja entre Catalunya i Aragó, al municipi de Montanui, entre els pobles de Noals, Benifons, Montanui i Escané. Geogràficament se situa a la Ribagorça, abans Ripacurtia (“país de valls tallades”), i, més concretament entre les valls del Baliera i de Barravés; administrativament, entre les comarques de la Ribagorça (Osca) i l’Alta Ribagorça (Lleida). Un territori encantador, amb poblets que es resisteixen al pas del temps, amb una densitat de població similar a la d’Alaska… i un total de 212 habitants (al 1940, eren 631) però amb un nombre de caps de bestiar molt important (segons el Cens ramader de 2019, al municipi de Montanui, 2.857 caps de boví i 10.069 caps d’oví).

Us recomano aquesta ruta, entre altres coses, per poder gaudir d’autèntics camins tradicionals, en un paisatge en mosaic de muntanya, entre rouredes, prats, pinedes i els espais protegits del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural Posets Maladeta. Destaquen al llarg del recorregut les diferents esglésies i ermites romàniques que trobarem, així com diferents pilarets. Part d’aquesta ruta també s’anomenava el Camí del Correu, pel recorregut diari que feia el carter fins els anys quaranta del segle passat.

També us proposo una petita variant, que té una component personal, i que la podríeu realitzar una vegada finalitzat el recorregut circular. Des de Noals, passant per Ca de Llibernal, edifici declarat Bé d’Interès Cultural d’Aragó, amb torre fortificada del segle XIV i a través d’un camí tradicional que hem recuperat, podreu arribar al nostre arner, i estaré encantat de fer-vos una visita guiada, sempre amb les corresponents proteccions! Aquí, us endinsareu a l’apassionant món de l’apicultura de muntanya i finalitzarem la jornada (si voleu) amb un tast de les nostres mels! (Instagram: @melcadellibernal).

Fotos de l’autor

Comencem la ruta a Noals (1.028 m) des del pilaret de Sant Antoni i prenem el camí vell en direcció a Benifons (1.425 m), entre roures, alguns d’ells centenaris. Aquest tram també coincideix amb el GR-18. Travessem Benifons entre murs de pedra seca i posteriorment una pineda de pi roig en direcció a la collada per descendir ràpidament i arribar al poble de Montanui (1.205 m), que dona nom al municipi. Des d’aquí reprenem el camí amb un pendent important cap al pilaret de Sant Miquel i la càmera d’aigua (infraestructura vinculada amb l’aprofitament hidroelèctric), on tindrem un magnífic mirador de la vall de Barravés i on actualment s’està dedicant un espai a la memòria del cantant Pau Donés, nascut a Montanui. Seguim la ruta, ara ja en descens, en direcció al poble d’Escané (1.279 m). Hem canviat d’orientació i ens trobem en un terreny més sec, amb alguna alzina carrasca. Tram agradable entre explotacions ramaderes, i de nou envoltats de roures per tornar a Noals. Aquest darrer tram del sender forma part de la variant del Camí de Sant Jaume Aran-Pirineus.

En total, una ruta circular de 9,5 km i un desnivell acumulat de 520 m, que podreu realitzar tranquil·lament en tres hores i mitja o quatre hores. Us animo a conèixer caminant aquest racó del Pirineu, la seva arquitectura, els seus paisatges, els seus productes locals, la seva gent i, en definitiva, la seva autenticitat. Si la descobriu, estic segur que hi tornareu.

Autor/a

Lluís Florit i Molina (Lleida, 1976) és enginyer forestal i cap de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça. A més, és productor de mel i de sucs de poma, actiu defensor dels camins tradicionals, acordionista (en el grup de música tradicional Ribatònics) i, quan li sobra temps, plega alguns (més aviat, molts) cistells de bolets.

Fitxa Tècnica

Caminada: Noals – Benifons – Montanui – Escané – Noals (Ribagorça)
Recorregut: Circular
Distància: 9,5 km
Ascens acumulat: 520 m
Descens acumulat: 520 m
Durada aproximada: 4 hores
Track: descarrega aquí

Dificultat física SENDIF:

Dificultat tècnica SENDIF: